Ароматерапия: Изцеление с етерични масла

Ароматерапия: Изцеление с етерични масла

Ароматите влияят на хората по много начини. Те осигуряват добро настроение, имат стимулиращ ефект, отпускат. Ароматите задействат емоции и дори фармакологични реакции, които могат да бъдат научно проучени. Лекарите ги използват и за лечение. Но какво се крие наистина зад ароматерапията?

От историята

Познаването за въздействието на ароматите е старо. Още шумерите, египтяните или древните китайци са използвали ароматни есенции. Повечето са били използвани под формата на тамян за терапевтични или ритуални цели.

Терминът " ароматерапия "е въведен от френския химик и парфюмерист René-Maurice Gattefosse. През 1910 г. той се претърпява в лабораторията си инцидент с изгаряния по ръцете и скалпа. Той обработва раните си с масло от лавандула и остановява, че то лекува бързо и без да оставя белези. Това предизвиквало интереса му и той започнал изследвания. Скоро той се занимавал само с лечебните свойства на етеричните масла. Неговите книги, в които той използва термина "ароматерапия", повлияват почти всички по-късни потребители.

Днес терапевтичните ефекти на етеричните масла са доказани с проучвания. Въпреки това, броят им все още е много малък. Причината за това е, че отделните масла са трудни за сравнение. Дори ако те идват от един и същ производител, химичния им състав варира непрекъснато.

Независимо от това, ароматерапия се използва за десетилетия като допълнителен медицински метод за лечение на рани, инфекции и др. Видовете приложения са много разнообразни: с ароматни лампи, като фитили, за инхалация, като добавка за вана, масажно масло, медикаменти, ...

Своя ефект етеричните масла разгръщат благодарение на съдържащите се в тях монотерпени. Те са фитохимикали, намиращи се в самите растения и проникват през клетъчната мембрана, поради което само след няколко минути се откриват в кръвта.

Правилното прилагане

Най-важното за етерични масла е да бъдат употребявани икономични. Те не трябва никога да се използва чисти.

  • Ароматни лампи често се използват неправилно. Етеричните масла трябва да се разреждат с вода и не трябва да горят през целия ден. Иначе това може да доведе до главоболие.

  • При алергии трябва да се използват за лечение само след консултация с лекар. В противен случай рискът от нежелани ефекти е голям.

  • Орална употреба само след консултация с лекар.

  • Етеричните масла не трябва да се прилагат неразредени върху кожата. Това може да доведе до възпаления или дори изгаряния.

Така че, всичко зависи от правилната доза. Ето няколко препоръки за дозиране:

  • Ароматни лампи: около пет капки, няколко пъти на ден

  • Ароматни купи: в зависимост от вкуса между една и шест капки, 2-3 пъти на ден

  • Влажно приложение: 3 до 4 капки

  • Компреси: 1 до 2 капки

  • Бани: за цялостни бани 5 до 10 капки, за бани на половината тяло -половината