Ecco Verde Основни правила за слънцезащитата

Ecco Verde Основни правила за слънцезащитата

UVA и/или UVB? Слънцезащитен фактор 15, 20 или по-добре 50? Колко често трябва се мажем? Колко слънцезащитен крем трябва да използваме? Има много въпроси около слънцезащитните продукти. Защото темата е и важна. Ние сме събрали и отговори на най-често задаваните въпроси.

Защо трябва да се предпазваме от слънцето?

Два вида ултравиолетово облъчване могат да увредят кожата: UVA-лъчението има дължина на вълната 315-400nm, то прониква в дермата и следователно е отговорно за стареенето на кожата. Слънцезащитен продукт с добра UVA-защита е един от най-ефективните анти-ейдж продукти! UVB-лъчение с дължина на вълната 280-315nm влияе само на епидермиса и може да причини слънчево изгаряне и зачервяване на кожата.

Предпазват ли слънцезащитните продукти от UVA- и UVB- лъчение?

Слънцезащитните кремове би следвало да защитават както срещу UVA-, така и срещу UVB-лъчи, т.е.да имат широкоспектърен филтър. В Европа UVA-защитата на един продукт трябва да бъде най-малко една трета от UVB-защитата. На опаковката има малкък кръг с надпис UVA в средата.

Какви слънцезащитни филтри има?

В слънцезащитните продукти могат да се използват два различни вида филтри за светлинна защита. Химически филтри като етилхексил метоксицинамат поглъщат ултравиолетовото лъчение и го превръщат в топлинна енергия. В натуралната козметика, например, те не се допускат, защото биват критикувани, че предизвикват алергии при хората, или, че са отговорни за измирането на коралите.

Минерални филтри, обаче, отразяват слънчевата светлина върху най-горния слой на кожата, поради което се наричат и физиологични слънцезащитни филтри. Недостатъкът на титанов диоксид и цинков оксид е, че върху кожата - в зависимост от размера на частиците - могат да оставят белезникав слой. Някои компании тонират леко своите слънцезащитни продукти, така ,че белотата да е значително намалена. Впрочем, след 2013 г. спорните нано-частици (по-малки от 100 нанометра) трябва да бъдат декларирани на опаковката.

И растителните масла имат (обикновено нисък) естествен слънцезащитен филтър. Този защитен ефект се дължи на антиоксидантите, намиращи се в маслото, които са в изобилие в естествените козметични продукти.

Колко дълго може да останем на слънце?

Времето за самозащита на кожата зависи от индивидуалния тип кожа: Със светъл тен можете да останете около 10 минути на слънце, при средна тип кожа - 15 минути и с по-тъмен тип кожа - 20 минути. Това число се умножава по слънцезащитния фактор, който е посочен на опаковката: Следователно, със среден тип кожа защитата с SPF 20 е до пет часа на слънце.

Въпреки това, слънцезащитните продукти не блокират светлината напълно, а само в голяма степен: среден фактор 15 дава приблизително 94% защита от UVB-лъчи, висок SPF от 30 дава до 97%, а SPF 50 - 98%. Многократното нанасяне на слънцезащитно масло не увеличава слънцезащитния фактор, но все пак е важно, тъй като защитата от слънцето през деня може да намалее от вода, триене или потене.

Колко слънцезащитен крем трябва да използваме?

За да се постигне пълния слънцезащитен фактор на слънцезащитния продукт, трябва да се нанася по-голямо количество от него. Необходими са по 2 мг на cm2 кожа, което означава, че се нуждаем от повече от 30 мл за цялото тяло! Тъй като повечето хора не използват толкова голми количества, трябва да се има предвид, че слънцезащитата е намалена. Като правило за лицето важи, че трябва да се нанася около една трета чаена лъжичка, за да бъдем добре защитени.

Кой слънцезащитен фактор е от полза?

Силата на слънцезащитния фактор зависи от типа кожа, местоположението, времето на деня и продължителността на излагане на слънце. В ежедневието е достатъчно добре нанесен SPF 15-20. На юг, или при по-светла кожа трябва да се използва най-малко SPF 30. Ако страдате от слънчеви алергии, защитата следва да бъде дори по-висока. Съвет: Ако нормалната козметика за кожа съдържа плодови киселини или витамин А, които правят кожата по-чувствителна към слънчева светлина, е абсолютно необходима висока и постоянно нанасяна ежедневна защита от слънцето!

Как още можем да се защитим от слънцето?

Не само слънцезащитни продукти предпазват от UV-лъчение, но също така и облекло с дълги ръкави, голяма шапка или слънчеви очила. Между 11 и 15 часа трябва да се стои на сянка и да се избягва пряка слънчева светлина. Полезно е, също така, да приемате с храната си много антиоксиданти (в морковите или тиквата, напр., се съдържа бета-каротин).

Какви слънцезащитни продукти предлага натуралната козметика?

Вече има широка гама от естествени козметични продукти за слънцезащита: класическото плажно масло и плажен крем се допълват от леки слънцезащитни спрейове, флуиди и гелове или слънцезащитни масла.