Косопадът през есента - да не би да си сменям козината?

Косопадът през есента - да не би да си сменям козината?

Загубата на до сто косъма на ден се счита за нормална. Много хора наблюдават през есента, че губят значително повече коса от главата си. Защо това е така?

През есента косопада се влушава. След известно време кошмарът обикновено свършва. Поради тази причина, много хора вярват, че и те, както и животните, са в един период на смяна на "козината". При животните този процес е факт, но при човека няма такова явление.

Защо тогава много хора губят повече коса от обикновено през есента?

Просто има един естествен цикъл на косата, при който се сменят фази на растеж и почивка. Нека разгледаме по-внимателно това на базата на типичен корен на косата, да го наречем Карл. Карл започва с фаза на растеж и произвежда нов косъм. По време на тази фаза, която продължава четири до шест години, той се старае много. После Карл се уморява и има нужда да се възстанови. Той минава във фаза на покой, наречена също телогенна, по време на която той отблъсква произведения косъм. След два до четири месеца, Карл е отново силен и започва с нова фаза на растеж.

Решаващото тук е, че телогенните косми падат много лесно. В края на лятото и есента има натрупване на телогенна косми, така че просто пада повече коса. Причината за това натрупване е интензивната слънчева светлина през лятото. За защита на скалпа корените минават от фаза на растежа във фаза на покой. Приблизително 3-4 месеца по-късно, през есента, тези косъмчета падат. Следователно, колкото по-дълго косата и скалпа са изложени през лятото на слънцето, толкова повече коса пада през есента. Тъй като растежът на косата следва някои цикли, натрупване на телогенна косми може да настъпи и през пролетта.

Противодействие

За причинения от слънцето "повишен" косопад (всъщност не е, защото телогенните косми падат така или иначе) има само едно разумно противодействие: На следващата година през летните месеци покривайте главите си по-често и прекарвайте повече време на сянка. Само така може да бъде предотвратено  натрупване на телогенни косми през есента.

Разбира се, има и други видове косопад, например, хормонален или свързан със стрес. Ако косата не порасне отново най-късно до зимата, най-добре е да изясните причините при  специалист.