Лято, слънце, слънчево изгаряне

Лято, слънце, слънчево изгаряне

С повишаването на температурите много хора прекарват свободното си време на открито и по този начин и на слънцето. Малко слънце е добре и дава топлина, но от прекалено много се изгаря. Често това завършва с ужасно изгаряне, което е не само болезнено, но и причинява необратими увреждания. За да не се стига до това, слънцезащитните продукти са решението.

През лятото хората са по-често на открито. Изтънелият озонов слой и модерното поведение през свободното време през последните години са довели до това, да се е увеличи общото натоварване с UV радиация. Мнозина не осъзнават, че кожата има памет. Разбира се, слънчевото изгаряне се лекува, но кожата помни всичко. Тъй като кожата на децата и младежите има само лека самозащита, те са особено уязвими. Всяки слънчево изгаряне в детството увеличава по-късно риска от рак. Да се избегва слънцето, следователно, е най-важното правило. Разбира се, това не винаги е възможно. Затова е важно да се обърне внимание на подходящите предпазни мерки. В допълнение към облеклото, слънчевите очила и шапка, слънцезащитният крем трябва да е сред най-постоянните ни спътници през лятото.

Правилната употреба на слънцезащитни продукти започва още при нанасянето. Само при правилното прилагане на средствата е гарантирана достатъчна защита. Специалистите препоръчват два милиграма слънцезащитен крем на квадратен сантиметър. Така че не рябва да се пести. Важно е, също така, да се съобрази типа кожа и предназначението.

Колкото по-дълго е излагането на слънце, толкова по-високи трябва да са UVB-слънцезащитния фактор и UVA-защитата. Слънцезащитният фактор показва ефективността на UVB-филтрите за защита от слънцето. Той показва, колко дълго се удължава времето на слънце, преди да се появи зачервяване на кожата. Ако човек може да остане без слънцезащитен крем например пет минути на слънце, преди кожата да се зачерви, слънцезащитен крем с фактор 10 увеличава това време на петдесет минути. Ето защо, е толкова важно да нанесяте крема отново, защото дори и най-добрият слънцезащитен крем, в крайна сметка, губи своята сила. Защитата от UVA би трябвало да бъде най-малко една трета от UVB-защитата. Ако това е така, слънцезащитният продукт може да носи логото UVA на ЕС.

Най-важните съвети за приложение обобщено:

  • UVB-защита: Колкото по-светъл е типът кожа и по-интензивно е излагането на слънцето, толкова по-висока трябва да бъде UVB-защитата. Ако се съмнявате, винаги трябва да вземете по-висока защита. Етикетирането с UVA гарантира, че UVA-защитата е най-малко една трета от UVB-защитата.
  • Ако искате да влезете във водата, задължително е необходимо да се прибягва до водоустойчиви средства.
  • Дори и да сте само на сянка, можете да изгорите от слънцето. Така че, през летните месеци винаги, когато сте за по-дълго на открито, се  мажете.

Не забравяйте: слънцезащитата е защита на здравето!