По-лесно запаметяване в училище

По-лесно запаметяване в училище

По-добра концентрация и по-малко конфликти имат учениците в класните стаи, които са били едва доловимо ароматизирани с етерични масла от цитрусови плодове. Дори и броя на дните на отсъствие поради заболяване намаляват. Това е показал изследователски проект в баварски училища. В рамките на проекта класовете са били леко ароматизирани с натурални етерични масла. Освен това, на учители и ученици е зададено да оценят в началото и в края на проекта. И двете страни са единодушни, че учениците са могли да учат по-добре чрез етерични масла и атмосферата в класната стая е била по-спокойна.

По време на проекта броят на учениците, които са били в състояние да се концентрира по-добре в клас, се е удвоил от 18 до над 40 на сто. След приключване на проекта, само една трета от класа се определя като "често уморени и немотивирани", като първоначално са били 45 на сто. Атмосверата в класа се подобрила особено в началните училища. От 18 на сто, които определили отношенията в класа като лоши, тази стойност спада в края на проекта до нула. Учителите също забелязали една по-спокойна атмосфера по време на проекта. Това е допринесло положително на процеса на учене и преподаване. Подобен резултат е имало и в гимназиите: По-специално е отбелязано подобряването на концентрацията, и от ученици и от учители. Така за пръв път можаха да бъдат доказани повишаването на концентрация и успокояващия ефект на чистите натурални цитрусови масла с научно изследване в училище.

Шест училища от Франкония (по две основни, средни и гинмазиални училища) са участвали в проекта. За тази цел са уведумени предварително ръководството, родителите и учителите в училищата и са били напълно информирани и ангажирани в проекта. "Желанието за участие в този пионерски проект бе голямо от страна на училищата.", каза Елке Инспрукнер, инициатор на проекта, която работи като училищен съветник, ароматерапевт и натуропат от много години. "За да се осигури професионално протичане на проекта, аз се ограничих до шест училища. Всички заинтересовани страни бяха информирани за съставките на използваните натурални ароматни смеси, но не и за техните ефекти. Така че никой не е бил повлиян. "

Инспрукнер смесва, в зависимост от задачата, отделни рецепти от етерични масла за своите проекти, като се доверява на дълбоките си познания като ароматерапевт. За училищния експеримент избрала изцяло натуралмия микс "По-лесно учене" на компанията Primavera, водещ доставчик на ценни етерични масла. Синтетично произведени аромати не са били допустими за Инспрукнер, защото те нямат здравни ползи, често водят до несъвместимост, и лесно може да се предозират. "Беше важно съставките да са изследвани колкото е възможно по-добре по отношение на техния профил на действие. И мириса трябва да е приятен за повечето хора, доколкото е възможно. Миксът "По-лесно учене" отговаря на тези критерии и прави употребата му много лесна", казва Инспрукнер.

По-лесно учене с помощта на природата

Преди началото на ароматизирането на стаите били раздадени въпросници. Трябвало да се отбележи настроението в класовете. Поставени били въпроси, които се отнасяли до въздуха в помещението, настроението в класа и способността за концентрация в класните стаи. После по двама ученици на клас били обучени в правилното използване на електрически пулверизатор и правилната дозировка. Местоположението на пулверизатора избирали учениците заедно. Тъй като размерът на класната стая е от решаващо значение за дозировката, правилната употреба на пулверизатора била особено важна. "По принцип важи правилото - по-малко е повече" казал експертът.

През март 2015 започна ароматизирането на класните стаи. Това бе удължено с пет до шест седмици след Великденските празници по общо желание на всички училища. Положителните резултати не били изненадващи за Инспрукнер. Те оценявала от много години ефектът от висококачествени етерични масла, за по-добър въздух, и за да се осигури по-малко стрес и добра атмосфера в училищата. "Проектът потвърждава моя опит. С подходящия аромат във въздуха могат да бъдат поставени ефективно акценти, защото в приятна обстановка се учи по-добре. Ароматерапията може да подпомогне учениците да работят по-добре, за имат по-малко притеснение и в крайна сметка да обичат да ходят на училище. "

По-добра концентрация и повече мотивация чрез ароматерапия

Ефектът на етеричните масла от цитрусови плодове при проблеми с концентрацията е доказан в много изследвания. В миксът "По-лесно учене", който е разработен специалната за подкрепа на концентрацията, са включени следните природни масла:

  • Лимон: С това масло се активира способността за концентрация, а също и помага да се мисли ясно. Ако се разглеждат международно предпочитаните аромати, лимонът винаги е сред тях.

  • Грейпфрут: Това масло събужда жиизнената енергия и активира производството на ендорфини в организма. То ободрява и е ефективно срещу напрежение и раздразнителност.

  • Портокал: Този аромат повдига настроението и успокоява нервите. В допълнение, то помага за намаляване на стреса и тревожността.

И Беате Керн, която работи като преподавател в Лайбниц университета в Хановер, използва естествени аромати за повишаване на вниманието на своите участниците в семинари. "Нашият мозък винаги се учи и обича да го прави" казва Керн, която използва знанията от неврологията, за да създаде атмосвера за работна и учебна среда. "Лимонът освежава и ободрява, и подпомага умствената дейност", продължава тя.

Силният спад в отсъствията по болест по време на проекта експертите по ароматерапия отдават на изясняващия ефект на етеричните масла върху въздуха в стаята. Научно доказано е, още през 60-те години, че леко ароматизиране намалява нивата на бактерии, вируси и гъбички. Така, естествено, намалява и риска от инфекции и от заболявания, и това става видимо в класовете чрез намаляване на отсъствията. Ароматите дори могат да помогнат за затвърждаване на новопридобитата информация през ноща. Това успешно бе демонстрирано преди няколко години от изследователи в Любек в лаборатория за сън.