Пърхот - какво помага?

понеделник, 25. януари 2016

Пърхот - какво помага?

Пърхотът не изглеждат добре и често е трудно да се отървем от него. Въпреки това, има начини и средства.

Пърхотът е мъртви кожни клетки, които биват отхвърляни от организма. Обикновено, те са невидими. Но ако са твърде много, те се виждат и това не изглежда приятно.

Пърхотът се появява, когато кожата на главата изгуби баланс. Ето защо, целта на всяко лечение е регулиране и хармонизиране на скалпа, така че да може да изпълнява нормалната си функция.

Естеството на оптималното лечение зависи и от причините. Те биха могли да са различни. Сух скалп води до сух, бял пърхот. Една от причините може да е сух въздух, който преобладава особено през зимните месеци в отоплявани помещения.

Също и микроорганизми, като бактерии и гъбички, могат да причинят пърхот. Те се хранят с мазнина от мастните жлези, което ги кара да произвеждат повече мазнина.

Отговорни за проблеми с пърхота могат да са и заболяване или страничните ефекти на лекарствата. В такъв случай е най-добре да потъсите медицинска помощ.

Освен това, съществуват различни видове пърхот. Понижена функция на мастните жлези причиняват сух пърхот. При повишена функция има мазен пърхот и коса. Има и комбинация от свръх-функция и кератинизация на скалпа. Мазна коса на врата и възпаление на скалпа са резултатът.

Какво конкретно може да се направи?

Първо трябва да се обърне внимание на здравословна и балансирана, и особено богата на хранителни вещества диета. Често това може да бъде достатъчно за намаляването на пърхота.

Но и много натурални козметични шампоани помогнат, без да се разчита на опасни химикали. Особено с конвенционалните, агресивни шампоани трябва да се внимава. Те дразнят кожата на главата, което със сигурност може да доведе до увеличаване на омазняването и появата на пърхот. Един порочен кръг.

При преминаването от конвенционални към натурални шампоани може да трае няколко седмици, докато кожата на главата превикне. Така че, ако не виждате незабавен ефект, това е нормално. Естествените вещества действат различно от много химични вещества, така че физическата промяна не се случва за една нощ.

Освен това, много хора смятат, че от натурални шампоани косата им се чувства някак по-различна или мазна. Причината е, че конвенционалните шампоани напълно обезмасляват косата и скалпа. Мастните жлези произвеждат бързо много мазнини. Натуралните шампоани също обезмасляват, но не толкова силно и по-малко агресивно. Отнема време докато мастните жлези се адаптират.

Като алтернатива на шампоаните бихте могли да употребявате и глина расул. Тя обезмаслява леко, но в допълнение към цялостно почистване се грижи и за регулиране на мастните жлези.