Ектоин

Ectoin

Ectoin® е аминокиселина, която основно се произвежда в природата от микроорганизми и служи за защита от топлина, силно UV-лъчение и високи концентрации на сол. Също така се произвежда и промишлено в лаборатория на основавата на бактериални култури.
Ектоини са молекули, които свързват големи количества вода и могат да поддържат стабилна концентрацията на вода в клетките, което намалява, например, въздействието на UV-стреса на кожата. Намаляват и процесите на разграждане на кожните клетки от други външни влияния, като например тенсидното натоварване, топлина или студ. Собственото производство на протеини на кожата, които предпазват от UV-увреждане на кожата е стимулирано. Тъй като Ectoin®, обаче, не е активен UV-филтър, не може да му се преписва слънцезащитен фактор.
Ectoin® действа и хидратиращо, бариеро-регулиращо, стабилизиращо и успокояващо върху кожата. Всички тези характеристики дават една съставка, която е подходяща не само за суха и зряла кожа, но също така и за чувствителна кожа и за слънцезащитни продукти.

виж. Хайке Кезер 2010 "Натурални козметични суровини", Линц, издателство Фрея, 3-то издание 2012


Продукти с Ектоин