Натурална козметика "Направи си сам"

Една нова тенденция се налага все повече: домашно приготвена, натурална козметика. Какво е важното при нея.

Ако наистина искате да сте сигурни, просто направете сами своите козметични продукти. Тогава винаги ще знаете на 100% какво съдържат и откъде идват суровините.

Тенденцията към Do-It-Yourself-козметика стартира още преди няколко години, но днес се разпростира. Все повече и повече хора правят сами ексфолианти, дезодоранти и кремове.

Модата за направа на своя козметика

Защо все повече и повече хора правят сами своите козметични продукти? Тази мода е свързана с увеличаване на дигитализацията. Във времена, когато хората работят по цял ден на компютъра, липсва усещането, че наистина сте направили нещо; просто няма резултат, който в действителност да се докосне, да се почувства и да се види. Хората все повече искат да работят със собствените си ръце, за да почувстват производствения процес и да бъдат креативни.

Предимства & Безопасност

Днес целият диапазон от съвременната козметика за кожа, тяло и коса може да бъде произведен лесно и у дома. Това има много предимства, но в някои отношения трябва и да бъдете внимателни. Нека да разгледаме това по-отблизо:

Предимства

 • По-изгодно
  По принцип, за DIY-козметиката важи следното: След като сте си купили основните съставки, всички DIY-продукти са много по-изгодни, отколкото всичко, което може да се купи.
 • По-малко отпадъци
  Тъй като можете да използвате съдове и купички повторно, има по-малко отпадъци. Така правим нещо полезно за околната среда.
 • Забавление
  Направата на козметика "Направи си сам" просто е забавна.

Важно

 • Хигиена
  Това е най-важното, когато си правите сами козметика. Всички прибори трябва винаги да са напълно чисти, в противен случай много бързо ще се замърсят. Тъй като не се използват изкуствени или естествени консерванти, при нечисто боравене може да се стигне до инфекции.
 • Трайност
  Тъй като в козметиката се използват само свежи съставки, срокът на годност е много ограничен. Най-добрият начин винаги е да се ориентирате по съставката, която се разваля най-бързо.
 • Непоносимости и алергии
  Не всеки човек понася добре всяко вещество. При някои хора дори лайката, която всъщност е успокояваща, може да доведе до кожни проблеми. Ако не сте сигурни дали понасяте добре дадена съставка, винаги съществува възможността от раздразнение на кожата.

Сега, когато се запознахме с предимствата и недостатъците на козметиката DIY-"Направи си сам", следват две лесни рецепти. Така ще можете да опитате и да видите дали това е за Вас. Суровините можете да намерите в нашия магазин.

Део крем

Тук предлагаме рецепта за део-крем, който може да се използва ежедневно.

Съставки:

30 г Масло от шеа

10 г Масло от гроздови семена

3 ч. л. царевично нишесте

3 ч. л. кристали Алуан на прах

5 капки етерично масло от чаено дърво

5 капки етерично масло от лавандула

Производство:

 1. Разтворете маслото от шеа и масло от гроздови семена на водна баня.
 2. Смесете с пасатор царевичното нишесте и праха Алуан.
 3. Когато маслото от шеа се стопи и добре се смеси с маслото от гроздови семена, прибавете течността към прахообразната смес от царевично нишесте и кристали.
 4. Смесете всичко много добре.
 5. Оставете сместа да се охлади и след това добавете етеричните масла.


Начин на употреба:

Просто нанасяйте сутрин при необходимост.

За укрепване на мигли

Тази рецепта подсилва миглите по естествен начин само с три съставки.

Съставки:

70 % рициново масло

25 % арганово масло

5 % витамин Е

Производство:

 1. Това масло за подхранване на миглите може да се направи много лесно. Претеглете съставките по свое съотношение, смесете ги и сипете всичко в малък флакон.
 2. Сместа може да се използва веднага.
 3. Важно: Моля, работете много чисто!

Начин на употреба:

Най-добре използвайте стар и измит апликатор за спирала и нансасяйте продукта директно върху миглите. Друга възможност е да поставите малко количество върху памучен тампон и внимателно да натиснете върху миглите при затворени очи. Може да се използва и за веждите.

За най-добри резултати е нужно да използвате средството винаги преди лягане в продължение на най-малко две седмици.