Млечна киселина

Lactic Acid, Млечнокисели бактерии

Млечна киселина, известна и като 2-хидроксипропионова киселина, е част от естествената овлажняваща система и киселинната мантия на кожата и по този начин регулира физиологично рН и бактериалната колонизация на кожата. Индустриално се извлича или от лактобацилус-видове на база на захар или се получава синтетично.
В козметиката млечната киселина има много лек пилинг ефект. Роговият слой на кожата става по-тънък и по-гъвкав, което е желателно, особено в грижата за проблемна кожа, акне, псориазис и нарушена корнификация. Освен това, млечната киселина действа хидратиращо и рН-регулиращо и по този начин инхибира растежа на чужди за кожата микроорганизми.

виж. Хайке Кезер 2010, "Натурални козметични суровини", Линц, издателство Фрея, 3-то издание 2012


Продукти с Млечна киселина