3 причини да използвате натурална козметика

3 причини да използвате натурална козметика

Повечето хора използват козметични продукти всеки ден, независимо дали е след бръснене за мъже или крем за лице за жени, или просто класически продукти като грим или фон дьо тен.

Но всъщност знаете ли кои са съставките в тези продукти, които използвате всеки ден и които тялото ви усвоява всеки ден? Конвенционалните козметични продукти често съдържат вещества, които могат да причинят проблеми. Те включват например силикони, парабени, микропластика или аромати, за да назовем само няколко. Нито едно от тези вещества не е застрашаващо живота, но околната среда и хората могат да пострадат в дългосрочен план. Всички тези проблемни съставки не се срещат в натуралната козметика, но нека ги разгледаме по-отблизо.

1. По-добра за здравето

Има безброй различни продукти за лична хигиена и козметични продукти. От душ гелове и шампоани до кремове и лосиони, дезодоранти и грим. Повечето хора, които поддържат едно нормално ниво на лична хигиена, използват много различни продукти всеки ден - и във всички тези продукти могат да се съдържат вредни за здравето съставки, които могат да влязат в кръвта чрез кожата.

PEGs, минерални масла или парабени са класика при тези проблемни съставки. Подозира се, че са канцерогенни.

Тъй като натуралната козметика не съдържа тези вещества, вие не се излагате на този риск, когато използвате продукти с лого за натуралната козметика.

2. По-полезна за околната среда

Може би вече сте се натъкнали на това в медиите: микропластиката се превръща във все по-голям проблем, защото тези мънички пластмасови частици проникват навсякъде поради малкия си размер. Микропластиките вече са открити в подземните води или в различни животински продукти, като мляко или мед.

Микропластиката може да се намери в много продукти пилинг или продукти за грижа за зъбите, но също и в броката.

Големият проблем е, че пречиствателните станции не могат ефективно да филтрират тези малки пластмасови частици. Така попадат в естествени води, т.е. в околната среда. Това не само е вредно за животните и растенията, защото в края на краищата от природата попада в чиниите ни като нежелана съставка в рибно ястие, например. (Рибите често бъркат микропластичните частици с храна.)

Използването на микропластика е забранено при натуралната козметика. Така вие не само правите услуга на природата, но и за здравето си в дългосрочен план.

3. Полезна за кожата и косата

Може би вече сте видяли, че естествените козметични продукти за почистване (душ гел или шампоан) се пенят по-малко. Тогава много хора се усещат по-малко чисти, поради което преминават обратно към конвенционалните продукти. Но има причина за това. Конвенционалните продукти съдържат много химически съставки, образуващи пяна. Те осигуряват страхотна пяна, но не и много други ползи. Всъщност натуралните козметични продукти често са по-нежни за кожата и косата поради липсата на тези вещества. Това, което се пени силно, обикновено изсушава много. Фината пяна измива дори последния слой от защитния маслен слой върху кожата ни, което може да води до дразнене в дългосрочен план.

Заключение

Натуралната козметика е полезна за околната среда и вашето здраве. Тъй като пазарът нарасна толкова бързо в световен мащаб през последните години, сега има богат избор от продукти във всички ценови диапазони и за всички типове кожа. Освен това, натуралната козметика става все по-сходна по консистенция, външен вид и употреба с конвенционалната козметика, но без вече споменатите негативни последици.

Важно е само да се информирате добре дали марката всъщност е натурална козметика или не. В Ecco Verde ние правим това за вас. В нашия магазин ще намерите само марки и продукти, които или имат сертификат за натурална козметика, или такива, които отговарят на изискванията за това, но по различни причини все още нямат сертификат. (Много малки марки, например, просто не могат да си позволят често скъпите сертификати.) Близката до натуралната козметика не е включена в нашия магазин.