Хидролатите и тяхната връзка с етеричните масла

Хидролатите, известни също като цветни води, са добре познати само за малко хора - това е гршка. Те са също толкова ефективни, колкото и свързаните с тях етерични масла.

Какво е хидролатът?

Хидролатът се получава по време на извличането на етерични масла чрез парна дестилация. В този процес всички мастноразтворими и летливите съставки на растението се концентрират в маслото. Но растения съдържат и много водоразтворими съставки, които се натрупват в дестилираната вода, в хидролата.

Защо хидролатите са по-малко известни?

По-рано хидролатите са се разглеждали като отпадъчен продукт, получен по време на производството на ценните етерични масла. Сега вече се знае, че хидролатите имат сходни ефекти, като на съответните етерични масла.

Как действат хидролатите?

Тези флорални (цветни) води са също толкова ефективни, колкото и техните роднини - етеричните масла, но те имат много по-нежен ефект. Това ги прави идеални за чувствителни хора, за бебета и бременни жени. Дори са перфектни и за дългосрочни терепевтични процедури.

Какво трябва да се има предвид при закупуване на хидролати (хидрозоли)?

Основният приоритет при закупуване на флорални води е качеството. Купувайте продукти само от производители, на които се доверявате.

По време на съхранение е важно хидролатите да се съхраняват на хладно и тъмно място при постоянна температура. Тъй като тези продукти са водни разтвори, те са по-податливи за микроби от етеричните масла. Най-добре е да купувате продукти с дозираща спрей-помпа, тъй като така ще попада по-малко кислород в шишенцето.

Защо хидролатът ми има млечен вид? Да не е развален?

Има бистри и млечни хидролати. Това няма нищо общо с това дали е все още годен или не, а с производството. Млечният хидролат е по-концентриран, има повече активни съставки в него. Когато хидролатът е млечно-мътен, това е характеристика за качество.

За какво могат да се употребяват хидролатите?

Хидролатите имат разнообразно приложение. Ето няколко идеи:

  • Компреси: При възпаление, спортни травми, слънчеви изгаряния или по-малки рани, цветните води могат да се използват като отлично средство за охлаждане.
  • Инхалации: При бронхит могат да се вдишат някои хидролати.
  • Поглъщане: При терапевтично лечение някои хидролати също са подходящи за перорално приложение. Но преди това те трябва да се разредят в правилното съотношение с вода.
  • Ароматизиране на храна: Хидролатите имат прекрасни аромати и могат да се добавят към храни.
  • Ароматизиране на помещения: Хидролатите могат, също както и етеричните масла, да се използват в ароматизиращи лампи.

В допълнение, флоралните води могат да се използват като тоник за лицето или за след бръснене, но и като съставка на домашно приготвени козметика и дезодоранти.

На Ecco Verde предлагаме широка гама от хидролати на известни марки. Ето нашите препоръки:

Успокояваща грижа за раздразнена и нечиста кожа предлага CMD Naturkosmetik Хамамелис Хидролат. Охлажда, освежава и е идеален за чувствителна кожа.

За мазна и проблемна кожа Ви препоръчваме Розмарин Хидролат от MaterNatura

Добър ефект при зачервявания има Римска лайка Хидролат от MaterNatura. Той е подходящ за всички типове кожа, но най-вече за чувствителна и суха кожа.

При акне помага и тонизира Хидролат Био Салвия Скларея на Biopark Cosmetics.

Biopark Cosmetics Органичен евкалипт Хидрозол е помощ не само при проблемна кожа, но може да се използва и като вода за уста.

Farfalla Розова вода био има съблазнителен аромат. Освен като грижа за кожата, той е и чудесен естествен парфюм.

Farfalla Ментова вода био е подходяща като грижа за уморена кожа, както и за охлаждане през горещите летни дни и за свеж дъх.