Каква е разликата между cruelty-free и веган козметиката?

Каква е разликата между cruelty-free и веган козметиката?

Нека първо да разгледаме какво означават тези две обозначения, когато става дума за козметика.

Какво е веган козметика?

Когато продуктът е обозначен като веган, той не съдържа никакви животински съставки или получени от животни съставки. Първата категория включва вещества като желатин, холестерол или колаген. Втората категория включва съставки като мед, пчелен восък или мляко.

За много хора терминът веган също означава, че продуктите не са били тествани върху животни. Но терминът веган не е законово регулиран. Той се използва най-вече, когато продуктите не съдържат никакви съставки от животински произход. Това не означава, че веганските продукти не са били тествани на животни. Така че веганският продукт не винаги е curelty-free.

Разбира се, има безброй компании, предлагащи вегански козметични продукти, които също са и curelty-free - без жестокост. Но тогава те винаги имат и сертификат, потвърждаващ това (напр. Leaping Bunny). По същия начин има и сертификати за веган продукти.

Кои са козметичните продукти без жестокост?

При такива продукти не може да се извършват тестове върху животни на нито един етап от разработването на продукта. Продуктът може да бъде cruelty-free, но това не значи, че трябва да е вегански. Продукт, който не е тестван върху животни, може да съдържа например мляко или мед.

Какви са продуктите на Ecco Verde?

Всички продукти, които предлагаме на Ecco Verde, са без тестове върху животни, дори и не всички продукти да имат сертификат. Някои малки компании за натурална козметика често не могат да си позволят скъпите сертификати.

Може би се чудите как можем да сме толкова сигурни, че всички продукти са без тестове върху животни. Отговорът: От 2009 г. съществува закон на ЕС, който гласи, че нито един продукт или съставка, продаван или произведен в ЕС, не може да е бил тестван върху животни.

Всички продукти на Ecco Verde, със или без сертификат, следователно са cruelty-free, но не всички продукти са веган.

Всички наши веган продукти можете да намерите тук.

Имаме и много продукти, които носят Cruelty-free-сертификат. Тук ще намерите всички продукти

PETA-Cruelty-free-сертификат

IHTK-сертификат

Leaping-Bunny-сертификат

Not Tested On Animals / CCF-сертификат