Въпроси за начинаещи в натуралната козметика

Въпроси за начинаещи в натуралната козметика

Все повече хора обмислят преминаване към натурална козметика. Разбира се, възникват някои въпроси, особено в началото. Ето отговорите на някои от тях.

Струва ли си преминаването?

Ние сме убедени, че преминаването от конвенционална към натурална козметика си струва. Така не само на кожата се доставят естествени вещества, но и правите активно нещо за опазването на нашата красива природа.

Все повече и повече хора избират низбират тази козметика и, за разлика от по-рано, вече не се предлага само в магазините за здравословни храни. Освен това, сега има продукти във всички ценови диапазони - така че, тя е за всеки!

Какви са предимствата и недостатъците?

В натуралната козметика не се ползват много от проблемните вещества. Те включват, нзпр.:

  • петрол
  • силикони
  • парабени
  • PEG и други емулгатори

В допълнение, натурална козметика не е тествана върху животни и производството много често се провежда при справедливи условия.

Освен това, продуктите са убедителни с природни, но мощни съставки, които са много ефективни.

Натурална козметика съществува не от много дълго, така че не може всичко. Водоустойчива спирала все още не е възможна, например. Тъй като се използват само естествени съставки, трайността в повечето случаи е по-кратка, отколкото при конвенционалните продукти. В допълнение, дори естествените съставки могат да причинят алергии.

В периода на преход от конвенционална към натурална козметика може в първите няколко седмици да се появят и раздразнения, защото кожата не е свикнала с новите активни вещества. Но това обикновено отшумява в рамките на шест седмици.

Какво да се вземе предвид?

Натуралната козметика съдържа различни съставки, в сравнение с конвенционалната козметика. Тялото се нуждае от привикване към тях. Така че, отнема няколко седмици за косата, кожата и др. наистина да се възползват оптимално от нея.

По принцип, натуралната козметика е много безпроблемна и полезна за кожата. Но ние все пак искаме да подчертаем, че може понякога да има дразнене на кожата. Един тест за алергия е добра идея, защото може би сте алергични към дадено вещество.

Ако това не е така, то може просто да отнеме известно време, докато кожата се адаптира към новите вещества. Важно е, бавно и постепенно да въеждате натуралната козметика.

Био винаги ли е био?

За съжаление, това не е така. Терминът натурална козметика не е точно нормативно определен. Ето защо, има голямо разнообразие от наименования като растителна, натурална грижа или органична козметика.

На EccoVerde ще намерите само продукти, които носят сертификат за натурална козметика (или отговарят на същите стандарти). Вие също би трябвало да обръщате внимание на този сертификат при покупка. Най-известните са Natrue, Ecocert и BDIH. Има, обаче, много сертификати, защото няма определени правни норми. За да се получи сертификат, производителите трябва да отговарят на определени стандарти. Изискванията варират, в зависимост от сертификата, от такива за суровините, използвани за производство до тези за пакетиране.

По принцип, суровините на сертифицирани продукти идват от природата - при естествени мазнини, масла, аромати и оцветители или восъци. Животински суровини, ако има такива, се използва само с ограничения. Много сертификати са еднакви по фундаментални въпроси, а се различават само в някои области, защото използват един обща основен стандарт. Например, стандартът Cosmos е като основа на много сертификати ще се взима като база. В него са регламентирани източниците, преработката, качество и класификация на продуктите.

Не може да се използва парафини, силикони и радиоактивни лъчения и продуктите не може да са били тествани върху животни.

Ако искате да знаете какви точно са минималните критерии или колко високо е процентът на органични съставки, трябва да проверите индивидуалните сертификати.

Дали вегетарианската козметика вианги е и натурална козметика?

Не автоматично. Веганската козметика не съдържа съставки от животински произход. Но това не означава, че това е и натурална козметика. В крайна сметка, и синтетичните вещества не са от животински произход.

В случай на съмнение, винаги трябва да се обърне внимание на съставките.