Коледа - време за размисъл?

Коледа - време за размисъл?

Коледа би трябвало да бъде време за смирение, но за много хора празникът е свързан с много стрес. Това е тревожно развитие.

Коледа ни предлага всяка година възможността да се успокоим, да се смирим. Но все по-малко може да се усети това в днешния забързан свят. Помислете малко: Когато се спряхте за последно, за да се възхитите на коледната елха в цялат й преслест?

Нима сме се примирили с това да нямаме време за нищо? Оправдаваме ли се, като си казваме, че това е просто така днес?

Време на покой

Всъщност, Коледа трябва да бъде време за почивка, съзерцание и размисъл. Вместо това, все повече и повече хора са в стрес. Резултатът: дори и по време на коледните празници сме напълно изтощени. Пренебрегваме това, което това прекрасно време на годината може да ни предложи. Но не е виновно обществото. Ние сами можем да вземем съзнателно решение и да излезем от стреса на ежедневието, новите медии и постоянната достъпност.

Общата картина

Ако направим малка пауза, ще видим голямата картина. Напоследък се увеличават анонимността, изолацията и самотата, особено в бързо развиващите се градове. Чувството за общност, солидарност и услужливост е на заден план.

Но ние се нуждаем един от друг. Нашите мозъци са социални органи, предназначени да сътрудничим с другите и да си взаимодействаме. Ние обикновено си спомняме за това, но само ако сме сами по коледните празници.

Модерните комуникационни технологии са друга част от пъзела. Те са благословия, но и проклятие. Ние можем да се свържем навсякъде със семейството и приятелите си, по всяко време. Чрез тях ние също и губим способността да си комуникираме с други хора лице в лице.

Това, което наистина има значение

Защо по време на празниците поне за малко не оставим на страни техниката, телефона и не изключим WLAN-а? Вместо това се занимавате с това, което е наистина важно: време с любимия човек, да прекарате време със семейството, да се храните заедно, да пеете, да се смеете и да си говорите. Наистина да говорите помежду си, не само за повърхностни неща. Един задълбочен разговор е преживяване, което в днешно време, за съжаление, е рядкост.

Желаем Ви, както и да решите да прекарате Коледа, един прекрасен празник и се надяваме, че ще можете да си починете по време на стресовите празнични дни.