Дива роза

Rosa Moschata (Rosehip) Seed Oil, Rosa Canina (Rosehip) Seed Oil

Дивите рози принадлежат към семейство Розоцветни и са онези видове роза, които са се развили без помощта на човека. Те са широко разпространени по света, и поради различните видове дива роза, има няколко INCI-наименования за мслото от роза. Rosa Canina е известна в Европа като шипка, плодовете са шипка. Rosa Mosqueta, от своя страна, е събирателен термин за различни подвидове на дивата роза. Козметично всички видове трябва да се разглеждат като равностойни.
Днес Чили е най-големият производител на масло от роза. Често в козметиката се използват други масла, които са обогатени с етерично розово масло, за да миришат на роза. Но, чистото розово масло не мирише на рози, а има едва доловим мирис на ядки. То е леко, бързо попиващо масло. То регенерира кожата и осигурява оптимална грижа за суха, лющеща се кожа, пигментни петна и белези. Това чудесно масло има силно лечебно и регенериращо действие, насърчава производството на колаген в съединителната тъкан и поддържа способността на кожата да задържа влага. То стимулира обновяването на клетките и е прекрасно, много добре поносимо масло за лицето за зряла, суха или възпалена кожа.

Козметични свойства:

  • леко и бързо се абсорбира
  • поддържа регенерацията на кожата, предпазва от образуване на белези и пигментация
  • идеално за суха и лющеща се кожа
  • стимулира производството на колаген
  • задържа влагата
  • насърчава обновяването на клетките, идеално за зряла & възпалена кожа

виж. Хайке Кезер 2010, "Натурални козметични суровини", Линц, издателство Фрея, 3-то издание 2012

В ароматерапията тази роза се смята за афродизираща, с успокояващо и смекчаващо депресии действие. Тя помага при лзбовна мъка, скръб и подтиснато настроение и освобождава напрежението и проблеми със безсъние.

виж. Markus Schirner 2002 "Ароматни масла" Schirner издателство, Дармщат, 4-то издание 2011


Продукти с Дива роза