Характеристики на натуралната козметика

Характеристики на натуралната козметика

Натуралните козметични продукти са много и не е изненадващо, че тези различни продукти имат различни свойства и характеристики. Многото и различни термини понякога могат да бъдат объркващи. Искаме да ви помогнем да се ориентирате малко по-добре в света на натурална козметика и ще ви обясним някои от термините, които се срещат често.

Натурална козметика

За производството на натурална козметика се използват само естествени суровини, които са добити колкото е възможно по-щадящо. Терминът не е защитен, затова е важно да се ориентирате по сертификатите за натурална козметика.

При истинска натурална козметика съставките, с минимални изключения, трябва да са само чисто растителен, минерален или от животински произход. Това се контролира строго и се отличнава със сертификати.

Минерално масло

Вещества на базата на минерални масла се правят от петрол и след това се филтрат до получаване на прозрачно масло. Минералното масло е евтино, много дълготрайно и се понася отлично от по-голямата част от хората. Въпреки това, има и проблеми при минералното масло. MOSH и MOAH са химични съединения, които се срещат в минералното масло и с течение на времето се натрупват в тялото. Какви са дългосрочните ефекти от това, все още не е напълно ясно. В истинската натурална козметика минералните масла са забранени.

Консерванти

Тези вещества са от съществено значение, за да се направят козметичните продукти издръжливи. Консервантите инхибират растежа на гъбички, вируси и бактерии и гарантират, че те могат да се използват безпроблемно за дълго време. Но много консерванти не са добри за кожата и могат да причинят алергии в редки случаи. И в натуралната козметика консерванти те биват включени, но са предимно от етерични масла или алкохолни екстракти от растения. Те обикновено се понасят добре от кожата.

Парабени

И тези вещества се консерванти. Предимно се срещат в душ гелове, шампоан или в слънцезащитни продукти. Кожата обсорбира парабените. Въздействията на тези вещества още не са напълно ясни, но има доказателства, че те влияят на организма или нарушават хормоналния баланс. За тях има съмнения, че предизвикат алергии или по-лоши неща. В истинската натурална козметика парабените са забранени.

Силикони

Тези вещества, както и минералното масло, се правят от петрол. Те са с богато приложение и са евтини, поради което са в много козметични продукти. Силиконите обвиват кожата с мек филм, поради което тя се усеща добре. В същото време естествените процеси на кожата се забавят. При шампоаните е подобно. Косата е копринена и гладка, но силиконите обгръщат косъма напълно, така че не може вече да диша. В дългосрочен план това не е полезно за косата и кожата, но рискове за здраветото от силикона има само ако сте алергични към силикон. В истинската натурална козметика не може да се съдържат силикони.

Синтетични оцветители

Това са промишлено произведени цветове, използвни предимно в декоративната козметика (червило, сенки за очи & др.). Често цветовете са направени от петрол и за някои се предполага, че дразнят кожата, или че имат канцерогенни свойства. В истинската натурална козметика не може да се съдържат синтетични оцветители.

Синтетични аромати

Тези вещества струват малко и са издръжливи. Докато естествените аромати се изпаряват след кратък период от време, то техните синтетични братя ухаят много по-дълго. Синтетичните аромати трябва да бъдат опоменати само, ако те надвишават определена концентрация, в противен случай просто пише аромат, парфюм или други подобни. Тези аромати, освен алергии, също могат да предизвикат главоболие или световъртеж. В истинската натурална козметика не се допускат тези вещества.

Палмово масло

Това масло е чисто растително и се получава от плодовете на Маслена палма. Тъй като маслената палма расте много бързо, палмовото масло е евтино и може да се срещне в почти всички продукти. Но с него има много проблеми. В допълнение към обезлесяването на тропическите гори, това са проблеми и с детския труд и унищожаването на местообитанията на животните - назоваваме само няколко. Пълен отказ от палмовото масло днес е почти невъзможно, но вече има много инициативи, които искат да направят отглеждането на палмово масло по-устойчиво. Тук ще намерите нашата селекция от продукти без палмово масло.

Био

Съставки от контролирано биологично култивиране биват добити без използване на синтетични пестициди и без минерални торове. Това натоварва природа по-малко. Сертификат Био получават само продукти, които са най-малко 95% с биологично произведени съставки или материали, събрани от дивата природа. Но има различни сертификати. Минималният консенсус е био сертификат на ЕС, над който всички други сертификати надграждат и определят по-строги изисквания. Един от най-строгите сертификати е Demeter.

Тук ще намерите био козметични продукти, които са получили сертификат Cosmébio.

А тук всички продукти със сертификат Demeter.

Веган

Веганските продукти не съдържат никакви съставки, които са от животно или са произведени от животни. Веганските продукти не съдържат вещества като желатин, мед, пчелен восък, колаген ... Но трябва да бъдете внимателни: терминът не е защитен, поради което често се използва за маркетингови цели. Тук ще ви помагне един бърз преглед на съставките. Огромният ни избор от веганска натурална козметика ще намерите тук.

Fairtrade - справедлива търговия

Това означава, че суровините са произведени по устойчив начин и с опазване на ресурсите, а производителите също са възнаградени справедливо за тяхната работа. Затова с Fairtrade се предприемат действия срещу несправедливите и експлоататорски икономически структури. Често Fairtrade-продуктите са и био и не съдържат химически добавки.