Какво трябва да знаете за защитата от слънце

Какво трябва да знаете за защитата от слънце

Тук ще намерите всичко, което трябва да знаете за натуралната защита от слънце, правилното нанасяне и още.

Фактор на защита от слънце 20, 30 или по-добре 50? Имам ли нужда от UVA или UVB защита или и двете? Колко често трябва да нанасям и колко крем да използвам?

Темата за защита от слънцето е сложна и повдига много въпроси. Не е чудно, защото е изключително важно правилно да се предпазите от слънцето. В крайна сметка никой не иска да има рак на кожата. Тук ще отговорим на най-често срещаните въпроси.

Защо е важна защитата от слънце?

Слънцето е прекрасно, дава ни топлина и енергия, оправя настроението ни. Но неговите лъчи са и опасни. Двата вида ултравиолетови лъчи UVA и UVB могат да увредят кожата ни. UVA лъчението прониква в дермата и затова е отговорно за стареенето на кожата. Ето защо слънцезащитните кремове с UVA защита са сред най-добрите налични продукти против стареене. UVB лъчението достига само до епидермиса, но води до слънчево изгаряне.

Действа ли слънцезащитата срещу UVA и UVB лъчите?

Добрите слънцезащитни продукти предпазват от двата вида лъчи. ЕС постановява UVA защитата да е най-малко една трета от UVB защитата. Потърсете малък кръг върху опаковката с UVA върху него.

Трябва да използвате само слънцезащитни продукти, които предпазват от UVA и UVB.

Какви видове слънцезащита има?

Има различни видове слънцезащитни филтри: най-често срещаните са химическите филтри и минералните. Химическите филтри се абсорбират от кожата. Там те абсорбират UV лъчение и го превръщат в топлина. Този вид слънцезащита не е разрешена в естествената козметика, тъй като химическите филтри насърчават смъртта на корали в морето и се подозира, че предизвикват алергии.

Минералните филтри образуват защитен слой върху кожата, където отразяват слънчевата светлина. В миналото продуктите, които използваха тези филтри, винаги оставяха белезникав слой върху кожата. Днес обаче вече има много продукти с минерални филтри, където това вече не е така. Някои минерални филтри съдържат наночастици, които са многократно критикувани. Тук отново помага внимателно вглеждане върху опаковката, тъй като използването на наночастици трябва да бъде декларирано.

Колко дълго мога да остана на слънце със слънцезащита?

Всичко зависи от вашия индивидуален тип кожа. Хората със светъл тен могат да останат на пламтящото слънце за около 10 минути, със среден тип кожа този период се увеличава до около 15 минути, а с тъмен тип кожа - до 20 минути.

Просто умножете това число по коефициента на защита от слънце, който използвате. При среден тип кожа, вие сте защитени от слънцето за около пет часа, ако използвате продукт със слънцезащитен фактор 20.

В зависимост от това колко се потите, дали влизате във водата и колко крем се губи при триенето, това време ще намалее. Затова нанасяйте редовно слънцезащитния крем.

Слънцезащитният крем напълно ли защитава от UVA и UVB лъчите?

Не, слънцезащитните кремове блокират в значителна степен вредното лъчение, но не напълно. Слънцезащитен фактор 15 предлага защита срещу приблизително 94% от UVB лъчение, с SPF 30 сте защитени срещу 97%, а със SPF 50 срещу 98%. Многократното нанасяне на крема не увеличава защитния ефект. Но все пак е важно, защото кремът може да се загуби.

Колко слънцезащитен крем трябва да използвате?

За да постигнете пълния фактор на защита от слънце, трябва да нанесете добро количество. Имате нужда от 2 мг крем на квадратен сантиметър от кожата. Това означава, че се нуждаете от повече от 30 мл за цялото тяло. Тъй като малко хора се мажат толкова добре, трябва да очаквате намален защитен ефект. За лицето: около ⅓ чаена лъжичка или дължина на пръста. Тогава сте добре защитени.

Кой фактор да изберем?

Оптималното ниво на слънцезащитния фактор зависи от няколко фактора. Това включва

  • тип кожа
  • местонахождението
  • време от деня
  • продължителността на излагане на слънце

В ежедневието повечето хора могат да използват SPF от 15-20. Ако имате светла кожа или сте по на юг, трябва да използвате поне 30 SPF. Разбира се, винаги можете да използвате и по-висок SPF.

Как още можем да се предпазим от слънцето?

Най-добрата защита, в допълнение към добрата слънцезащита, са дрехите с дълги ръкави. Може да ни стане доста горещо, но действа чудесно. В допълнение, никога не трябва да излизате без шапки (шапка за слънце) и слънчеви очила. Стойте на сянка между 11:00 и 15:00 и избягвайте пряка слънчева светлина. Също така е добре да разчитате на много антиоксиданти в диетата си.

Какви видове слънцезащита предлага натуралната козметика?

Тук се случиха много неща през последните години. Изборът на натурални козметични продукти за защита от слънце и грижи вече е много голям. В допълнение към класическите слънцезащитни кремове има и спрейове, флуиди, гелове, масла и мляко. Накратко: за всеки има по нещо.

На нашият сайт ще намерите нашата широка гама от продукти за грижа и защита от слънцето от много международни производители на натурална козметика.