Кайсия

Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil, Prunus Armeniaca (Apricot) Fruit

Дървото кайсия от семейство Розоцветни вероятно произхожда от Китай и пристига в римско време в Италия. Днес то се отглежда в района на Средиземноморието, в Турция, в Източна Европа и в САЩ, Канада, Южна Африка, Австралия и Нова Зеландия. Ядките на плодовете съдържат светло жълто, леко масло с аромат, подобен на марципан, което може да се използва не само козметично, но и като олио. В козметиката маслото от кайсиеви ядки е универсало масло, което служи за база, подходящо за чувствителна кожа и попива лесно. Поради своята мекота, той е идеален за бебешка козметика и може да се използва в чист вид, например, за премахване на грим или бебешка козметика. Това масло се използва и като нежен хидратиращ крем, и за подхранване на леко суха кожа.

Козметични свойства:

  • изглаждащо
  • успокояващо кожата
  • бързо попиващо
  • масло за масаж
  • защитно & задържащо влагата

виж.Heike Käser 2010, "Натурални козметични суровини", Линц, издателство Фрея, 3-то издание 2012