Защита от слънцето и грижа за косата

Повечето хора очакват с нетърпение лятото. "Най-накрая е топло, най-накрая слънцето грее", си казват те тогава.  Да се пази кожата от слънцето днес е в реда на нещата. Но какво става с косата? И тя ли се нуждае от специална защита?

Избледнели цветове, грапава структура и нацепени крайща! Косата е безмилостно изложена на слънцето. Тя е почти толкова чувствителна като кожата, но на практика не бива защитена. За да промените това, тук ще намерите най-добрите съвети и трикове на тема "коса и слънце".

Повечето хора не знаят какво се случва с косата, когато е прекомерно изложена на слънчева светлина. Това е свързано и с факта, че изтощената коса не причинява болка.

Твърде много слънце унищожава креатиновия слой на косата, а това атакува пигментация, косата избледнява. Косъмът става грапав. Това кара косата да изсъхне и да стане по-чуплива. Връхчетата на косата се превръщат в сламата. Сега има редица продукти, които противодействат на това. Те варират от продукти, съдържащи UV защита за престоя на слънце, до продукти за грижа след слънчеви бани.

Най-важна е слънцезащитата по обяд, между 11 и 15 часа. Най-ефективната защита на косата от слънцето е и най-баналната: една шапка. Но това върши чудеса. Няма значение какъв вид се използва. Шапка или кърпа. Тя предпазва от дехидратация, срещу слънчев удар и слънчево изгаряне.

Ако косата е в контакт със солена вода или хлор, трябва да се измие с чиста вода. Солта извлича от косата от влага и мазнини. Изсъхне ли солта, тя става на кристали, които действат като малки лупи. Ултравиолетовото лъчение и топлината от слънцето се усилват. Последствията са чуплива и суха коса, и раздразнен скалп. Също и хлорните остатъци не са добри за косата и дразнят кожата на главата.

Ако миете косата си със студена вода, това ще ѝ придаде блясък и ще я направи по-устойчива. Добре е да се използва мек шампоан за след излагане на слънце. Така се измиват солта и хлора и се връща влагата в косата.

След измиване, косата се изсушава на въздуха. Това е най-щадящо, тъй като топлината на сешоара изсушава косата още повече.

Веднъж седмично може да използва терапия за допълнителни грижи.

На косата може да се помогне и с правилна диета. Трябват Ви много витамин C, E и бета каротин. Това са антиоксиданти, които елиминират свободните радикали, които се образуват от слънчевото лъчение. Редовната консумация на броколи, спанак, кайсии, ягоди, грозде, е едно добро начало.

Но понякога не можете да избегнете ходенето на фризьор. Най-добре е да се жертва един сантиметрър, в противен случай съществува опасност нацепените краища да се разпространят.

Много полезно е кокосовото масло. Истинското, нетретирано масло има ценни съставки, които имат подхранващ и регулиращ ефект и могат да направят много за косата. Чрез третиране на косата с него, тя получава повече блясък, свежест и обем, съживена е и възстановена.
Правилната употреба: измийте косата с мек шампоан. Изплакнете обилно с чиста вода, подсушете внимателно и срешете. Количество с размер на лешник от кокосовото масло (в зависимост от дължината на косата съответно повече) се нанася върху скалпа и косата. Оставете маслото за най-малко 30 минути или за една нощ в косата. (За тази цел увийте косата в кърпа.) След това изплакнете. Готово.