Какао
Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter, Theobroma Cacao (Cocoa Bean)
Какаовото масло е мазнината от семената на растението какао, което се получава чрез пресоване на какаова маса или чрез екстракция с разтворители. Първоначално растящо в тропическа Америка, какаото днес се отглежда в Африка, Южна Америка и Югоизточна Азия.
Какаовото масло е сравнително твърдо растително масло, което придава на козметичните продукти консистенция и деликатен аромат. То има успокояващ ефект върху раздразнена, напукана и суха кожа и я прави мека. Свързва влагата в кожата и е защитно и овлажняващо. Поради това е по-малко подходящо за мазна и проблемна кожа.
Козметични свойства:
- успокояващо
- хидратиращо, идеално за суха, напукана кожа
- свързва влагата
- омекотява кожата
виж. Хайке Кезер 2010 "Натурални козметични суровини", Линц, издателство Фрея, 3-то издание 2012
В ароматерапията екстрактът от какао действа леко стимулиращо, балансиращо и успокояващо. Подобтява настроението и се смята за утешител.
виж. Markus Schirner 2002 "Ароматни масла" издателство Schirner, Дармщат, 4-то издание 2011