Съвети и трикове за грижа след излагане на слънце

Съвети и трикове за грижа след излагане на слънце

Колкото по-дълго слънцето ни се показва, толкова повече имаме желание да излезем навън. Слънцето повдига настроението и е здравословно. Но то също така натоварва кожата, която започва да сърби и да стяга. Затова, освен активната защита от слънцето, и грижата след излагане на слънце е толкова важна.

Твърде много слънце води до слънчево изгаряне. Вероятно всеки го е изпитвал и отново ще изпита някога. Но как се получава слънчевото изгаряне? Ако прекалено дълго сме изложени на UVB-лъчи, това води до накъсвания във веригата на ДНК. Кожните клетки биват увредени, което води до възпаление на подкожната тъкан. И UVA-лъчението има същия ефект, въпреки че е необходимо повече време, докато той се разгърне. Тъй като UVA-лъчите проникват по-дълбоко в кожата, първо е увреден "само" колагена, което намалява еластичността на кожата и води до появата на бръчки.

Слънчевите изгаряния наподобяват изгаряния по кожата от първа и втора степен. Има зачервяване, чувство за топлина, сърбеж и болка. Пикът на симптомите е достигнат след 12 до 24 часа. Отнема още 3-7 дни докато симптомите отзвучат напълно.

Но дори и ако са използвани слънцезащитни продукти и слънчевото изгаряне е било възпрепятствано, след слънчеви бани кожата не във върхова форма. Слънцето, вятърът и жегата я изсушават. Налице е липса на влага и могат да се появят бръчки. За регенерацията са също толкова важни продукти за след излагане на слънце, които да поддържат собствените лечебни сили на кожата, както и период от най-малко 12 часа, в който се осигурява покой на кожата. Най-вече пищялите и така наречените слънчеви тераси (челото, носа, брадичката, бузите, раменете, деколтето) изискват специални грижи.

Ето няколко съвета за това:

  • При продуктите за грижа след излагане на слънце най-важното е да хидратират. Те не трябва да съдържат добавки. Парфюми и парабени само дразнят вече стресираната кожа. Регенерацията и регулирането на водния баланс са на преден план.
  • През лятото хидролатите са практически задължителни. Нанесени върху кожата, те осигуряват свежест, охлаждат и отпускат. Те са подходящи и за деца.
  • Алое вера отдавна е известно в козметиката. Съставките на това растение са направо перфектни за грижа след излагане на слънце. Те овлажняват и са противовъзпалителни, както и помагат за лечение на рани.

В допълнение към козметичните продукти, има и редица други мерки, които подпомагат регенерацията на кожата:

  • След слънчеви бани се препоръчва първоначално малко почивка на сянка за кожата, преди да идете под душа. Хладка вода е най-добре. Гореща или студена вода шокират кожата и могат да забавят възстановяването. С кърпата след това само се попива, не се търка, това само я дразни.
  • Важна роля играе и "подхранването отвътре". Име се предвид правилното хранене. Плодовете и зеленчуците помагат с техните витамини и фитохимикали за регенерацията на кожата. Морковите помагат, например, за компенсиране на съдържанието на бета-каротин в кожата. Колкото повече се излагаме на слънце, толкова повече трябва и да се пие, за да се противодейства на загубата на течности през кожата.

И накрая един специален съвет: кокосовото масло не само е вкусно, нанесено като мехлем то има охлаждащ ефект. Благодарение на съдържанието си на витамин Е то и успокоява. Тъй като прониква в дълбоките слоеве на кожата, е добре за хората със суха и напукана кожа. То регенерира и предотвратява появата на бръчки.