Лавандула

Lavendula Angustifolia (Lavender) Oil, Lavendula Angustifolia Oil

Това известно растение от семейство Устноцветни е особено универсално лечебно растение. Лавандулата има лечебен ефект, стимулира кръвообращението, действа противовъзпалително и успокояващо, и също така има определен противогъбичен и антибактериален ефект. Това е особено изразено в етеричното масло от лавандула. И при алергични реакции се използва анти-възпалителния ефект на лавандуловото масло, тъй като то представлява едно от малкото етерични масла, които могат да се прилагат чисти върху кожата. Лавандулата подпомага за заздравяването дори на изгаряния и може да се прилага капка по капка за предотвратяване на появата на мехури. Въпреки това, трябва да се внимава, тъй като лавандуловото масло може да предизвика алергични реакции, но това се случва рядко.
Освен чиста лавандула, има няколко подвида и хибриди. Ако търсите изрично Честа Лавандула, трябва да търсите наименованията "Lavandula Angustifolia" или "Lavendel fein".

Козметични свойства:

  • целебно, противовъзпалително и антибактериално, идеално при акне и нечиста и възпалена кожа
  • подобрява кръвообращението и успокоява, подходящо при изгаряния
  • може да се използва чисто

виж. Хайке Кезер 2010 "Натурални козметични суровини", Линц, издателство Фрея, 3-то издание 2012

Lavender Extra се произвежда изключително във френските Алпи от дива колекция.
В ароматерапията лавандулата действа стимулиращо, вдъхновяващо и тонизиращо, успокояващо и смекчаващо депресия. Тя може да се използва при кошмари и тревожност, но също така и при депресия, безсъние, нервност и раздразнителност.
По време на бременност не трябва да се употребява лавандула.

виж. Markus Schirner 2002 "Ароматни масла" издателство Schirner, Дармщат, 4-то издание 2011


Продукти с Лавандула