Алкални или рН-неутрални продукти за кожата?

Алкални или рН-неутрални продукти за кожата?

Когато става въпрос за това коя грижа за кожата е по-добра - алкалната или неутралната, се сблъскват два светогледа. Ето защо не е лесно да се каже коя е най-добрата грижа за кожата

Въпреки това ще разгледаме подробно предимствата, предлагани от всяка грижа и ще сравним плюсовете и минусите.

Защитната бариера на кожата и нейната функция

Кожата е заобиколена от естествена защита. Тази т.нар. киселинна бариера или хидролипидна мантия се състои от себум, пот, липиди, аминокиселини и рогови клетъчни люспи. Тя предпазва кожата от изсушаване, микроби и стрес от околната среда и може да се регенерира от самата кожа. Както показва терминът "киселинна мантия", кожата има леко кисела стойност на рН, която може да варира леко в зависимост от възрастта, пола или областта на тялото.

Какво е така нареченото рН и какво общо има с грижата за кожата?

Терминът рН означава съкращение на "потенциал на водорода" или още на латински "pondus/potentia hydrogenii" и показва като стойност колко кисел или алкален/основен е даден разтвор. Най-често измерваните стойности са между 0 и 14. Колкото по-малка е стойността на pH, толкова по-кисел е разтворът. Водата има рН 7 и се счита за "неутрална". Здравата кожа има рН от 5 до 6,5 и следователно е леко кисела. Стойностите в този диапазон се наричат "неутрални за кожата". Ето защо малката, но едва доловима разлика между "неутрално рН" и "неутрално рН на кожата" е важен белег в грижата за кожата.

Поглед върху грижата за кожата с неутрално pH

Конвенционалната медицина се застъпва за неутрална грижа за кожата с pH, която не влияе на леко киселинната защитна бариера на кожата.

Идеята зад грижата за кожата, чието рН е възможно най-близко до това на кожата, е да се предотврати възможно най-малката промяна на естественото рН на кожата чрез измиване, за да се запази защитната ѝ функция.

Обикновеният сапун има сравнително висока стойност на рН - до 9. Колкото по-висока е тази стойност, толкова повече се изсушава кожата. В миналото се приемаше, че защитната киселинна мантия на кожата ще се възстанови най-късно след един час. Проучванията обаче показват, че това отнема много повече време и по този начин кожата е уязвима за по-дълъг период от време.

По принцип тялото може да компенсира дисбаланса, като просто неутрализира излишните киселини. Това е ежедневен процес, тъй като излишната киселинност вече се среща при нормално смесено хранене. Изследванията показват, че определена киселинна среда е неблагоприятна за повечето видове бактерии и гъбички, тъй като възпрепятства тяхното размножаване.

Перспектива на алкалната грижа за кожата

В допълнение към една много стара традиция, оригиналността и естествеността са основните идеи на алкалната грижа за тялото. Аргументът е, че амниотичната течност, в която детето расте в продължение на девет месеца, е слабо алкална с рН около 8-8,5. Тъй като бебетата се раждат с прословутата бебешка кожа - ласкава, мека и ароматна - изглежда очевидно, че добрата грижа за тялото трябва да бъде основна.

До седемдесетте години на миналия век имаше само алкални продукти за грижа за тялото. Това означава, че има десетилетия опит с алкалната грижа за кожата. Тя обаче служи не само за почистване на кожата, но и за нейната защита. Все по-често се срещат алергични реакции и увредена кожа, причинени от продукти с неутрално pH. Атакуваната кожа е отлична среда за размножаване на всякакви видове гъбички и бактерии, защото те оцеляват най-добре в киселинна среда. Затова мотото на разумната грижа за тялото може да бъде само: Алкална грижа вместо киселинен стрес

Леко алкалното рН от 7,4 не изсушава кожата и следователно е оптимално за редовна грижа за тялото.

Неутралните по отношение на pH продукти водят до разрушаване на естествената регулация на кожата. Така наречената киселинна мантия не съществува. Тя се използва само от козметичната индустрия с рекламна цел. Кожата има толкова ниска стойност на рН, тъй като организмът вече не е в състояние да елиминира излишните киселини чрез бъбреците и червата поради високото киселинно натоварване. Кожата се притичва на помощ. Киселинните продукти за грижа за кожата сега принуждават тези изпускащи се киселини да се върнат обратно в телесните течности. Затова такива продукти трябва да се избягват

Ако, от друга страна, се използват алкални продукти, настъпва реакция с киселините, те се неутрализират и по този начин се разтварят. Това стимулира организма да освободи натрупаните киселини и отпадъчни продукти от преобладаващо киселинната среда на клетките и да ги освободи в алкална среда. Ако например се вземе алкална пълна вана със стойност на рН 8,5, тази стойност спада значително след продължителност на ваната от един час. Водата във ваната абсорбира киселините, отделяни от организма чрез кожата.

Посредством неутралната по отношение на pH грижа за тялото кожата също се обезмаслява. В резултат на това мастните жлези губят естествената си способност да инициират процеса на омазняване. Алкалната грижа за тялото, от друга страна, стимулира мастните жлези.

Заключение

Да видиш две толкова противоречиви гледни точки, съпоставени, докато търсиш оптималната грижа за себе си, понякога може да бъде объркващо. На този етап не може да се даде общовалидно решение.

Общо казано, здравата кожа сама регулира своята киселинна мантия. Ако обаче преобладава висока киселиност, кожата може да стане суха и напрегната. Ако има твърде много нанесени продукти, кожата има склонност да се омазнява и да е податлива на бактерии. Затова грижата за кожата има важната задача да подпомага регулацията. Ето защо трябва да изберем подходящата грижа за кожата въз основа на собствения си тип - в случая с почистващите продукти трябва да се избягват сулфатите и агресивните повърхностноактивни вещества.

С използването на продукти за грижа за тялото с неутрално pH кожата също се обезмаслява. В резултат на това мастните жлези губят естествената си способност да връщат влагата в кожата. Алкалната грижа за тялото обаче стимулира мастните жлези.