Алкални или рН-неутрални продукти за кожата?

Алкални или рН-неутрални продукти за кожата?

Често получаваме писма, в които се пита, каква е разликата между алкалните и рН-неутралните козметични продукти, има ли определени типове кожа, за които са по-добри козметични продукти от един от тези два вида, и защо обикновено има козметични продукти с различни рН-стойности. Отговорът на този въпрос не е толкова лесен. Не става дума просто за различни видове продукти, а за два светогледа. Затова няма конкретни отговори на този въпрос ( като напр. коя категория продукт е най-добре за кой тип кожа), без да се противоречи на една от двете гледни точки.

Да сравним гледните точки и перспективите*:

Конвенционалната медицина препоръчва неутрална киселинност в продуктите за кожата. Тя повлиява на защитната киселинна мантия на кожата, това е тънък водо-мазнинен филм, състоящ се от себум, пот и рогови клетки, по този начин се гарантира, че кожата остава здрава. Алтернативната медицина пропагира за алкални кометични продукти, тъй като т.нар киселина мантия въобще не съществува. Фактът, че кожата има киселинно рН, има други причини. Ето и двете гледни точки.

рН-неутрална козметика за кожата

Кожата има леко кисела рН-стойност. Това е установено преди повече от век. Стойността на рН на здравата кожа е средна стойност от 5,5 (водата е с неутрално рН от 7.) В зависимост от възрастта, пола, област на кожата и др., това число може да се промени. Киселата среда се създава от т.нар киселинна мантия.

Терминът рН-неутрално тук значи кожно-неутрално. Продуктите са адаптирани към рН на кожата, т.е. леко кисели.

Идеята за рН-неутрална козметика е, естественото рН на кожата да се промени възможно най-малко чрез миене, за да се запази защитата.

Нормалният сапун има относително високо рН от до 9. Колкото по-висока е стойността, толкова по изсушена е кожата. Преди се приемаше, че киселинната мантията на кожата се възобновява след час. Проучванията показват, че е необходимо по-дълго време и следователно кожата е много дълго време уязвима.

Алкалната козметика се основава на неправилното предположение, че киселините обикновено вредят на кожата или на организма. Тялото, обаче, може да компенсира липсата на равновесие на киселинно-алкалния баланс, като просто неутрализира излишните киселини. Това е обикновен процес, тъй като излишък на киселина се получава дори при нормално хранене.

Киселини се отделя и през кожата. Това служи за поддържане на киселината мантия. Чрез изследвания е известно, че киселата среда е вредна за повечето видове бактерии и гъбички, и техният растеж се потиска.

Като цяло, да се опитваме да неутрализираме киселините с основи не е добра идея, защото много области на тялото са зависими от киселини. Това, следователно, вреди повече, отколкото помага.

Алкална козметика за кожата

До седемдесетте години имаше само алкална козметика. Това означава, че има десетилетия опит с алкалната козметика. Тя  служи не само за почистване на кожата, но и за защита на кожата. Алергични реакции и увредена кожа чрез продукти с неутрално рН се множат. Увредената кожа е отлична почва за гъбички от всякакъв вид, защото те оцеляват най-добре в кисела среда. Мотото може да бъде само: Алкална козметика вместо киселинно натоварване.

Лека алкална стойност рН 7,4 не изсушава кожата и е идеална за редовна грижа за тялото.

PH-неутралени продукти водят до унищожаване на естествената регулация на кожата. Така наречената киселинна мантия не съществува. Тя се използва от козметичната индустрия само за рекламни цели. По-скоро, кожата има такова ниско рН, тъй като тялото не е в състояние да изведе излишните киселини през бъбреците и червата. Кожата се използва като помощник. Киселинни продукти за кожата връщат тези нововъзникващи киселини обратно в телесните сокове. Следователно, тези продукти не са добри.

А при използването на алкални продукти има реакция с киселините, те са неутрализирани. Така тялото се стимулира да освободи киселини и отпадъчни продукти от предимно киселата среда на клетките.

С рН-неутрална грижа за тялото кожата бива и обезмазнена. В резултат, мастните жлези губят своята естествена способност. Алкалната, обаче, стимулира мастните жлези.

* В тази статия има просто неутрално сравнение на различни гледни точки и перспективи. Затова има позиции, които противоречат на тези на другата трана. Това обстоятелство е желано, иначе не би било възможно пълно сравнение на различните становища. Толерира се също така и факта, че от две противоречиви гледни точки само една може да е вярна или правилна.
Освен това, не се дава препоръка за или против продукти или перспективи. Всеки сам прави своя избор за подходящи продукти за кожата.