Рициново масло

Ricinus Communis (Castor) Seed Oil, Ricinus Communis (Castor) Oil

Рициновото масло е масло, извлечено от семената на "дървото чудо", един растящ в Западна Азия и Източна Африка див храст от семейство Млечка. Това масло се е използвало още в древен Египет козметично, но и като масло за лампи. Днес расте основно в Индия, Китай и Бразилия, както и Тайланд и Филипините.
Рициновото масло има отлични свойства на разтворител и добра адхезия към кожата, което го прави особено интересно като съставка за козметичните продукти. В допълнение, то има способността да проникне дълбоко в роговия слой на кожата и да се разпространява в междуклетъчното пространство между корнеоцитите.
В грижата за косата то има силно тонизиращо, овлажняващо действие. Защитава кожата и косата срещу външни влияния. Съединителна тъкан остава еластична. Като съставка в червилата рициновото масло повишава тяхната дълготрайност, прави устните меки и нежни, и им придава блясък. И при други декоративни козметични продукти, като сенки за очи, това масло подобрява пигментацията и дълготрайността.

Козметични свойства:

  • подобрява пигментацията и дълготрайността на декоративните козметични продукти,
  • прониква дълбоко в роговия слой, идеалено за поддържането на съединителна тъкан
  • хидратиращо, водоотблъскващо и покровителствено
  • идеален за косата и скалпа
  • нежно премахва пърхота

виж. Хайке Кезер 2010, "Натурални козметични суровини", Линц, издателство Фрея, 3-то издание 2012


Продукти с Рициново масло