Повече за дезодорантите

Повече за дезодорантите

Дезодорантите са станали вече част от живота ни. Но защо изобщо се нуждаем от дезодорант? Как действа? Ефективен ли е натуралния дезодорант? Какво има в него и какво са антиперспирантите? Това са част от въпросите, които ще разгледаме в този блог.

Защо се потим?

Изпотяването е напълно естествен процес на организма да регулира телесната си температура и да се предпази от прегряване - като климатична система на тялото, така да се каже. То е важно и здравословно. Топлина, стрес, натоварване, страх или треска също могат да задействат този процес и да причинят капки пот по кожата. Това, което мнозина не знаят, е, че прясната пот е напълно без мирис. Само разграждането чрез бактериите причинява неприятната миризма.

Дезодорант или антиперспирант?

Що се отнася до предотвратяването на бактериите, причиняващи миризма, да си вършат работата и по този начин да се противодейства на неприятната миризма на пот, дезодорантът е правилният избор. Антиперспирантите се срещат само в конвенционалната козметика, тъй като съдържат синтетични алуминиеви соли, които свиват или дори затварят порите, за да се предотврати напълно естественото изпотяване за няколко часа или повече. Не се притеснявайте, тези съставки не се използват в натуралната козметика!

Как действа дезодорантът?

Органичните дезодоранти могат да предотвратят прекомерното изпотяване и да предотвратят миризми. Един добър дезодорант може да ви предпазва дълго време. Важно е дезодорантът да се използва само на чиста, здрава и суха кожа. В натуралната козметика има многобройни естествени активни съставки, които могат да ни поддържат сухи и ароматни:

Стипца: В INCI видима като Potassium Alum, тя е естествена сол, която предотвратява прекомерното изпотяване и се използва в така наречените кристални дезодоранти.

Сода: Натриевият бикарбонат може да се използва не само за печива и в домакинството. Всъщност той е изключително ефективен при неутрализиране на киселините благодарение на алкалните си свойства. Предотвратява миризми и има траен ефект. Содата се използва най-вече в твърди стик-дезодорантни или в дезодорантни кремове. Чувствителната кожа обаче може да реагира със сърбеж или зачервяване. Но има и алтернативи за това и ви препоръчваме да използвате Sensitive дезодоранти без натрий, като нежния део-стик от Acorelle.

Етерични масла: Те могат да инхибират възпроизводството на бактерии, причиняващи миризма и по този начин да противодействат на миризмата на пот. Лавандула, палмароза, чаено дърво, градински чай или кипарис са особено ефективни, но ментовите и цитрусовите масла също са популярни, тъй като осигуряват свеж аромат, както при мъжкия дезодорант HOMME дезодорант спрей от Florame. Етеричните масла се използват най-вече в разтворен и разреден алкохол с хидрозол.

Растителниа води: Те също се наричат хидролати и са идеални съставки за дезодорант. Често се използват особено стягащите, като вода от хамамелис. Но водата от чаено дърво или мента също са популярни.

Нишесте: Използвано предимно под формата на царевично или картофено нишесте, помага за абсорбирането на влагата и поддържа мишниците сухи.

Диатомична пръст: Известна също като диатомит, тя се състои в голяма степен от черупките на изкопаеми диатоми, което я прави особено богата на силиций, магнезий, калций и други минерали и я прави идеална за чувствителни типове кожа. Благодарение на специалната си, микропореста структура, може бързо да абсорбира влагата и по този начин да неутрализира телесната миризма.

Това са някои примерни съставки, тъй като органичните дезодоранти съдържат и особено грижовни съставки, които подхранват чувствителната кожа на подмишниците и я поддържат еластична или осигуряват особено приятна консистенция.

Дезодорантите също се предлагат в голямо разнообразие от форми: независимо дали е класически рол-он, спрей, стик или крем, можете да изберете най-доброто за себе си или да изпробвате. Всеки предпочита нещо различно. Освен това по отношение на дезодоранта трябва да се вземат предвид специални обстоятелства като бременност или кърмене. През това време обикновено трябва да се обърне внимание на това, което влиза в контакт с кожата - най-големия ни орган. По-специално трябва да се избягват вещества, които са спорни, като алуминий, парабени или пропилей гликол.
При кърмене важи следното: възможно най-малко аромати, тъй като те биха могли да раздразнят бебешкия нос - а обонянието им е особено изразено. За това препоръчваме „подходящи за кърмене“ дезодоранти, които задоволяват желанието за безопасност и свежест, въпреки хормоналните колебания. Една идея за това би бил не парфюмираният дезодорант Aloe Vera от Florame .

И накрая, няколко съвета:

  • Дезодорантите не трябва да се използват върху напукана, раздразнена или увредена кожа!
  • По-твърдите дезодорантни стикове със сода бикарбонат често се нанасят по-лесно върху влажна кожа, докато всички останали дезодоранти трябва да се използват върху суха кожа.
  • Крем-дезодорантите се разнасят върху кожата с пръсти.
  • Ние всички имаме индивидуални нужди - при едни дезодорантът издържа часове наред, други трябва да нанасят отново след няколко часа. Това е съвсем естествено и в реда на нещата.