Правилната грижа за зъбите

Правилната грижа за зъбите

Взехме седмицата на стоматологична помощ като повод, за да се занимаем с правилната грижа за зъбите.

При грижа за зъбите е като при всичко останало в живота: няма кратък вариант. Нужно е време и търпение за ефективна устна хигиена. В допълнение, не бива да липсват правилните съставки. Това са:

  • четка за зъби
  • паста за зъби
  • конец за зъби
  • води за уста

Не винаги е забавно, но си струва, защото само редовната грижа гарантира хубави, чисти и най-вече здрави зъби и силни венци.

Правилната техника за четкане

Най-добрите аксесоари за грижа за зъбите не помагат, ако техниката за почистване не е правилна. Ето защо, ние имаме за Вас кратко ръководство. Може би не се нуждаете, но може би е добре дошло опресние на знанията Ви.

  • Основният принцип е: винаги от червено към бяло. Движете четката за зъби винаги от венеца към зъба. Никога не четкайте хоризонтално.
  • Четкайте със система и винаги по един и същ начин. В противен случай може някои области да са почостени по няколко пъти, а други да се пропуснат.
  • Не натискайте силно. Това има два негативни ефекта. При прекомерна сила венците се отдръпват. И дори може и да се увреди емайла.
  • Четкайте винаги най-малко две минути зъбите си и четкайте винаги двете страни, външни и вътрешни, и дъвкателните повърхности на зъбите.
  • Мийте зъбите си два до три пъти дневно. Само чрез редовно миене на зъбите бива отстранена всякаква плака.
  • Използвайте редовно конец за зъби. По този начин междузъбните пространства биват ефективно почистени. Дори и най-добрата четка за зъби не достига навсякъде.

Достатъчни ли са ръчните четки за зъби?

Това е често задаван въпрос. Отговорът: Да, ръчните четки за зъби са достатъчно подходящи за правилната грижа.

Каква паста за зъби трябва да използвам?

По принцип пастата се използва, защото подкрепя почистващия ефект на четката за зъби. Тя помага за отстраняването на бактериалната плака.

Хубавото на натуралните козметични пасти за зъби е, че те не съдържат никакви проблемни вещества. Нито PEG или натриев лаурил сулфат, триклозан, или други вредни химически вещества.

Дали се ползва паста за зъби с или без флуорид, е почти въпрос на вярвания днес. Флуоридът продължава да бъде основна съставка за профилактика на зъбния кариес.

Въпреки това, има много хора, които залагат на паста за зъби без флуорид. При много високи дози флуоридът може да предизвика здравословни проблеми. Но опасност от флуорираните пасти за зъби няма, според сегашното състояние на научното познание. Само ако някой години наред яде големи количества паста за зъби, би бил застрашен.

Дали ще изберете паста за зъби с или без флуорид, е Ваш избор. На EccoVerde ние предлагаме и двете пасти за зъби - с и такива без флуорид.

Открийте тук нашата селекция от продукти за грижа за зъбите.