Как да се преборим с пърхота?

Причината за пърхота и какво може да се направи

Здрава и добре поддържана коса придава атрактивност и е част от цялостното впечатление за добре поддържан външен вид. Човек, който страда от пърхот, често буди у другите впечатлението за немърливост, въпреки че този проблем с косата обикновено няма нищо общо с недостатъчна хигиена.

Какво е пърхота?

Под пърхот се разбират мъртвите кожни клетки на кожата на главата. Тъй като кожата на всеки човек постоянно се обновява, мъртвите клетки биват "изхвърлени" от организма. Обикновено, клетките на кожата са толкова малки, че те са невидими за човешкото око. Но ако много кожни клетки "се слепят" и по този начин станат по-големи и видими, тогава се говори за пърхот.

Какво причинява пърхота?

За появата на пърхот има много причини, и те са лесно или по-трудно лечими в зависимост от причината. Ето и най-често срещаните:

Твърде сух скалп:

Ако пърхота е бял и сух, тогава обикновено проблемът се дължи на прекалено сух скалп.
Особено в студения сезон много хора имат - поради сухия въздух - проблеми с пърхота. В този случай косата трябва да бъде мита със специални шампоани за сух скалп. Те включват овлажняващи вещества и имат хидратиращ ефект върху кожата на главата.
Важното е добре да изплакнете косата и да не издухвате твърде горещо. Мийте косата не повече от 1 път на ден, тъй като всяко допълнително миене изсушава кожата на главата още повече.

Пърхот чрез микроорганизми:

Пърхота може да бъде причинен от повишена поява на микроорганизми върху скалпа. Тези гъбички и бактерии се хранят от мастните жлези, което води до свръхпроизводство на себум. По този начин, кожата на главата е толкова раздразнена, че отделя множество кожни клетки.
В този случай трябва да се прибегне до специални козметични продукти, които възстановяват средата на скалпа, като по този начин се предотвратява размножаването на микроорганизмите.

Заболявания или психологически причини:

Пърхотът може да бъде причинено от здравословни проблеми. Това може да са заболяване на органи, странични ефекти от лекарства, стрес или психологически проблеми, наследствено заболяване на мастните жлези или заболявания като невродерматит или псориазис. В тези случаи следва да бъде консултиран специалист, за да се извърши целенасочено лечение.

Заключение:

Който страда от пърхот, не винаги трябва да се бои от най-лошото. Често е необходимо само временно лечение с правилния продукт, за да се справите с този козметичен  "дефект" .