За хормоно-подобни вещества в козметиката

За хормоно-подобни вещества вече от години се говори по медиите. Това си има причина: смята се, че имат вредно въздействие върху тялото и са причини за заболявания. Както изследвания многократно показаха, все още много козметични продукти съдържат тези химикали.
Те се съдържат в шампоани, дезодоранти и червила. Ако те попаднат в тялото, действат като хормони. Става дума за ендокринно активни вещества. При опити с животни се установи, че тези химикали могат да доведат до поведенчески проблеми, безплодие или дори рак.

Тези вещества могат да действат в тялото по различни начини. Понякога те се свързват с области на организма, които са запазени за действителните хормони. Така действат по същия начин като ендогенни вещества. Те могат и да доведе до блокади на места, свързващи хормони в организма, или да пречат на разграждането на хормони, производството или транспортиране на хормони.

По принцип, не всяко хормонално активно вещество опасно. Хората са изложени чрез храната и други източници на различни ендокринни активни вещества. Често те се срещат по естествен път в някои растения, като соя, например. В този контекст, Европейският орган за безопасност на храните посочва на своята интернет страница , че е необходима диференцирана оценка. Дали дадено вещество е опасно, зависи от способността му да наруши хормоналния баланс на организма. Рискът, че ендокриннен дисруптор (така се наричат опасните вещества) може да има вредно въздействие зависи от дозата, продължителността и времето на контакт.

През 2012 г. Световната здравна организация посочи в свой доклад веществата, разрушаващи ендокринната система, като глобална заплаха. Наблюдава се, в продължение на десетилетия, увеличение на здравните проблеми, свързани с хормоналната система. Наблюдават се, например, увеличаване на простатата, тестисите, на щитовидната жлеза и рак на гърдата. За това, че хормоно-подобни вещества са отговорни за това развитие, на практика няма доказателства, защото човек влиза в контакт с различни други вещества.

Какво да се направи?

Ендокринно активни вещества се срещат в толкова много различни вещества, че е почти невъзможно днес да бъдат избегнати. Въпреки това, може да се опитате да сведете до минимум излагането на въздействието им. Натуралната козметика, например, обикновено не е обременена. Тя си е поставила за цел да изтрие потенциално опасни за хората вещества от списъка на съставките си.

Днес има много различни стандарти за високо качество на натурална козметика. Причината е, че не съществуват единни правни указания. Сертификати с ясни указания за качеството са от полза за потребителите. Подробности за нашите сертификати могат да бъдат намерени тук.