Ароматите създават усещане

Ароматите формират и създават реалност. Ето един пример: кога разбираме, че е пролет? Много просто, когато всичко мирише на свежи цветя. Миризмата на теменужки, рододендрони и люляци е също част от пролетта, както насекомите, които са привлечени от аромата на цветята и изпълват въздуха със своето жужене. На един дъх изникват красивите детски спомени от дълбините на паметта като балончета, които проправят своя път към повърхността на водата.

Пролетта е чудесен пример, за да покажем колко голяма роля играят ароматите в живота ни и как те влияят на хората. Те са много по-важни, отколкото можем да предположим, защото те оформят нашето възприятие и реалност.

Как се случва това? Чрез обонянието аромати и миризми достигат директно в мозъка. Те стимулират нервната система и освобождават хормони. Това е и причината, поради която те оказват влияние върху нашето усещане за части от секундата.

Правилните аромати могат да влияят положително на настроението ни, защото те са свързани с спомени и усещания в мозъка. Това може да се използва и у дома. Те придават на Вашия дом личен стил. Обонянието влияе и на това, дали хората се чувстват комфортно в помещението или не.

Различните аромати имат различни ефекти. Лимонът освежава и укрепва например. Той също така насърчава концентрацията. Лавандулата, от друга страна, има релаксиращ и успокояващ ефект. Днес има специални миксове от аромати за много ситуации. Индивидуални аромати се комбинират, за да се умножат техните положителни ефекти. Има миксове за улесняване на ученето, или такива, които служат за релакс.

Днес човек има възможност да избира между различните видове аромати. Спектърът варира от ароматни лампи до билкови възглавници. Ето една малка селекция:

  • Ароматни масла и етерични масла отдават за няколко часа аромати във въздуха. Особено в по-студените месеци ароматни лампи или ароматни камъни са много популярни. За приятен стаен аромат от решаващо значение е точната доза на тези масла. Една или две капки етерично масло смесено с вода създават приятна атмосфера.
  • Ароматни пръчици разнасят интензивен аромат в помещенията. Този тип ароматизиране идва от Азия. Много източни религии придават на тамяна пречистващ ефект.
  • При ароматните свещи към восъка са добавени парфюми и аромати. Ароматът се излъчва от пламъка във въздуха.
  • Билковите възглавници са, както подсказва и името, пълни с билки. Могат да се използват за спане или да се поставят за декорация.

С това богатство от възможности се гарантира, че има за всеки вкус по нещо, ако искате да изпълните живота си с аромати и активно да влияете върху своето благосъстояние.