Масло от шеа - Злато на жените, благословия за кожата - с рецепта

Масло от шеа - Злато на жените, благословия за кожата - с рецепта

Маслото от шеа се съдържа в много козметични продукти в Европа, защото има прекрасни свойства за грижа за кожата. По-голяма част от маслото от шеа все още се произвежда на ръка в Африка. Там то е и нещо повече от продукт за грижа за кожата.

Малко са продуктите, които са по-добри за кожата от маслото от шеа. То е добре известно. Но малцина знаят какъв е произходът на този мощен продукт за грижа за кожата. Маслото от шеа се извлича на ръка от плодовете на дърво карите.

Това дърво расте в тропическа Африка от Сенегал до Уганда, поради което тази област също е известна като Shea-Belt, шеа-колан. Там жените извличат от семената на плодовете на дървото карите ценното масло от шеа. Самите дървета са все още диворастящи. Обикновено маслото, което се нарича също "Злато на жените", се произвежда ръчно по традиционния начин от дамите Шеа. Това е много трудоемко.

Как се произвежда маслото от шеа?

До появата на маслото от семената на дървото пътят е дълъг. Първо се събират ръчно плодовете на дървото и ставят да изсъхнат. След като се били загрети, те се изсушават отново на слънцето, а след това се премахват черупките и се натрошяват ядките.

Сега започва действителното производство на маслото. Ядките отново се сушат. След това те се пекат на огън, като в зависимост от времето на печене се получава и цветът на маслото накрая. От бял до жълт или черен, всичко е възможно.

Отново семената се смилат и след това всичко се смесва с вода. Получената маса се меси на ръка и след това пресова ръчно.

Така получената емулсия от масло се сварява, за да се изпари останалата водата. После все още горещото масло се филтрира с помощта на памучни платове. След като се охлади, то е готово, като маслото все още предимно се рафинира преди износ. Остава бяло масло без мирис.

Ефекти от маслото от шеа

В Shea Belt положителните характеристики на плодовете на карите са известни от хилядолетия. Терапевтичните свойства на маслото от шеа включват:

 • то отпуска уморена, раздразнена, зачервена кожа
 • то успокоява
 • то изглажда кожата
 • то има високо ефективни овлажняващи свойства

Но в Африка маслото не се използва само за грижа за кожата. Дървото и неговите продукти съпътстват африканските хора от раждането до смъртта. Всички части на дървото - листа, плодове, смола, кора ... - биват използвани. С маслото се готви, смолата е естествено лепило и популярно като дъвки, а с остатъците от производството му се ремонтират колибите им и пукнатини в стените. В допълнение, масло от шеа се използва в традиционната африканска медицина. То е универсално растение, което днес често представлява поминъка на хората от Африка.

Регионална подкрепа

Днес има много производители на натурални козметични марки, поддържащи кооперации на жените в Shea-Belt. Един от тях е Farfalla. Швейцарската компания подкрепя кооперации в Буркина Фасо. Част от приходите Farfalla дарява за подобряване условията на живот на местните хора. Подкрепят се такива проекти като изграждането на кладенци или зърнени мелници.

Направете сами балсам за устни

Маслото от шеа е ценно за всички, които ценят домашната натурална козметика. Твърдото масло без мирис е идеално подходящо като основа за различни мехлеми и балсами за грижата при напукана и суха кожа.

През зимата устните са изложени на неблагоприятни условия. Тук е важна навременна подкрепа. Ще Ви предложим рецепта за регенериращ балсам за устни. Много е просто.

Съставки

 • 7 г масло от шеа
 • 3 г жожоба
 • 2 г масло от морски зърнастец
 • 1 капка етерично ментово масло (10%)

Приготвяне

 1. Сложете маслото от жожоба в чаша и го загрейте леко на водна баня.
 2. Сега добавете масло от шеа и го оставете да се разтопи. Забележка: да не е прекалено горещо. Ако е необходимо, извадете чашата от водата и разбърквайте периодично.
 3. Когато всичко се смеси добре, оставете за кратко да се охлади.
 4. Сега добавете масло от морски зърнастец и капка етерично ментово масло. Разбъркайте добре.
 5. Присипете после сместа в стъклно бурканче за кремове и оставете да се охлади.