Петрол: Критични вещества в козметиката

Германската организация за защита на потребителите Stiftung Warentest наскоро изследва подбрана на случаен принцип козметика, която е направена на основа на петрол. Установено бе, че всички продукти съдържат критични вещества. Някои от тях дори се считат за потенциално канцерогени. Става дума за така наречените ароматни въглеводороди.

Ароматните въглеводороди, които се наричат ​​още Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons (MOAH) са заподозряни, че са канцерогенни. Фондация Warentest тества за тези вещества различни козметични продукти като масла за тяло, кремове, бебешка козметика и балсами за устните от добре известни производители. Всички продукти се базират на петрол и съдържат MOAH.

Козметични производители, по принцип, използват от десетилетия суровини от петрол като основа за различни продукти. Причините са прости: тези суровини са евтини и издръжливи, те имат винаги същото качество и не предизвикват алергии. Нефтът се преработва и пречиства в многоетапен процес за производството на тези суровини.

Окончателна оценка за MOAH още няма, но Европейският орган за безопасност на храните все пак е на мнение, че тези вещества могат да представляват канцерогенен риск. Преди всичко прием чрез храната се счита за потенциално обезпокоителен, защото веществата преминават директно в тялото. От тази гледна точка, особено продукти за грижа за устните са проблематични, защото те биват облизани и поглъщани след нанасяне. Дали MOAH може да се абсорбират през кожата, не е напълно изяснено. Все още има големи пропуски в данните.

В допълнение към ароматните въглеводороди, продукти, които са направени от нефт, включват и наситени въглеводороди, Mineral Oil Saturated Hydrocarbons (MOSH). Те не могат да се избегнат при петролни продукти и са позволени по принцип в козметиката. Въпреки това, има индикации, че могат да се натрупат в организма. В изследвания върху животни тези натрупвания са довели впоследствие до хронично възпаление, което обаче до сега не се наблюдава при хората.

Дали даден продукт съдържа петрол, се вижда в списъка на съставките. Натуралната козметика не може да се произвежда на база на петрол. Но и в конвенционалните козметични продукти има такива, които не използват петрол и по този начин и MOAH и MOSH.

Тук ще намерите теста на Stiftung Warentest с подробните резултати на немски език.