Карамфил

Карамфилова пъпка, Eugenia Caryophyllata (Clove) Flower Oil

Карамфилът от семейство Миртови се отглежда предимно в Източна Африка, Занзибар и Югоизточна Азия. Той е известен със своя антибиотичен, антисептичен и антивирусен ефект. В козметичните продуктите за кожата той насърчава заздравяването на рани, неутрализира миризми и има антиоксидантно действие. Идеален е при акне, но също така и подходящ при малки рани или изгаряния, но и е отлична съставка в продукти за грижа за устата и зъбите, тъй като неутрализира лошия дъх и предотвратява възпаление на лигавиците.
В ароматерапията карамфилът действа афродизиращо, хармонизиращо и вдъхновяващо. Подобрява концентрацията и укрепва нервите, стимулира сексуалността и чувствеността. Той помага при душевни блокажи и стрес, дарява спокойствие и удовлетвореност. Карамфиловото масло е подходящо дори и като препарат против насекоми. Но трябва да се прилага само слабо дозирано, тъй като може да предизвика дразнене на кожата. Следва да се избягва от бременни жени.

виж. Markus Schirner 2002 "Ароматни масла" Schirner издателство, Дармщат, 4-то издание 2011