Методът Curly-Girl с натурална козметика: естествено красиви къдрици

Методът Curly-Girl с натурална козметика: естествено красиви къдрици

С метода Curly Girl можете да оформите перфектно къдриците си. Идеалните продукти за целта: натурална грижа за косата

Не е лесно да се получат естествено красиви, здрави и силни къдрици. Методът Curly Girl е начин да се постигне това. Става дума за оптимално поддържане на естествените къдрици, така че те да са силни и да останат такива.

Целта е да получите лъскави и отскачащи естествени къдрици, без да използвате продукти с вредни за косата съставки - идеално поле за натурална козметика за косата.

История

Методът Curly Girl е разработен от коафьорката Лорен Маси през 2001 г. в книгата „Curly Girl: The Handbook“ (въпреки че и преди това е имало няколко подобни варианта). Книгата бързо се превръща в бестселър, защото в началото на 2000-та правата коса бе доминираща.

За кого е подходящ този метод?

Методът Curly Girl е подходящ за всички хора с много къдрици. Тези къдрици са много чувствителни и се нуждаят от специална терапия. Но това може да е от полза и за хората с по-малко къдрици.

Ако се придържате към метода (или модификациите му, които са адаптирани към типа на косата и прическата), той осигурява здрави и красиво падащи естествени къдрици.

Защо да се придържаме към този метод?

Всеки човек развива специфична грижа за собствената си коса с течение на времето. Може да се случи така, че рутинните грижи за косата, които използваме от години, несъзнателно да вредят на косата ни. За хората с къдрици този метод е добър съветник за подхранване на косата им.

Неща, които трябва да се избягват

За да могат къдриците да са наистина силни и здрави, трябва да се избягват няколко неща. Според метода Curly Girl те са:

 • шампоан
 • топлина
 • рясане с гребени и четки на суха коса
 • парфюм
 • сулфати
 • силикони
 • алкохол

5 стъпки за красиви къдрици

Методът Curly Girl е за оптимална рижи за натурални къдрици. Първо, трябва да върнете косата към естественото ѝ състояние, за целта първо измийте всички остатъци от силикони и други продукти. Не се страхувайте: първо косата може да стане крехка и суха, защото отнема известно време за изграждане на естествен защитен слой.

След това трябва да се следват само три стъпки:

 • Измиване
  Първоначално шампоанът напълно е премахнат и косата се мие само с балсам, за да е добре хидратирана. Балсамът се втрива внимателно в скалпа и косата и след това се изплаква със студена вода.
 • Подхранване
  В следващата стъпка се използва подхранващ балсам, който осигурява на косата хранителни вещества. Сега косата вече може да бъде и разплетена. Важно: никога не трябва да се разплита, когато е суха. След това балсама се изплаква отново със студена вода.
 • Сушене и стайлинг
  Докато косата е все още влажна, можете да използвате стилизиращи продукти и продукти за грижа - от подхранващи балсами без изплакване до гел за къдрици. Просто размачкайте в косата продукт по избор. Това допълнително дефинира.
  За да изсъхне косата, увийте косата си в тениска, кърпа (ако имате боядисана коса, използвайте стара, който вече не ползвате) или кърпа от микрофибър. След това оставете косата да изсъхне. Като алтернатива, можете да ползвате класическото сушене на въздуха. Важни са само две неща: никога не прекарвайте пръстите си през косата си и никога не сушете с топлина, например сешоар.

Кои продукти са подходящи за метода Curly Girl?

Тук бихме искали да ви запознаем с няколко естествени козметични продукта за коса, които са много подходящи за този метод:

- Biofficina Toscana Реструктурираща маска за въстановяване: с уникална комбинация от зехтин и екстракти от градински чай, коприва, бръшлян и други, идеална за грижата за къдрава коса.

- Essere CoW Измиващ балсам Захарна тръстика и метличина: Този балсам за косата без образуване на пяна действа и като подхранващ балсам.

- Urtekram Балсам за коса Скандинавски плодове: Този балсам овлажнява увредената коса и има регенериращ ефект.

- Domus Olea Toscana UNDICI 3в1 Маска за коса: Тази 3-в-1 маска за коса овлажнява косата, предпазва я от изсушаване и укротява косата.

- Gyada Cosmetics Стайлинг крем за къдрава коса: Този крем е специално разработен за къдрици и е продукт, който се оставя без изплакване.

- Biofficina Toscana Дефиниране на къдрици Лосион: Стилизира и защитава косата едновременно от оксидативния стрес и увреждане от слънцето и солта.

Балсам за къдрава коса Hands On Veggies Leave-In Bio-Conditioner: За еластичност и копринен блясък, този органичен балсам с екстракт от бамбук е идеалният избор.

- Urterkram Алое вера Спрей балсам: Този балсам подхранва и защитава естествено косата с екстракт от захарно цвекло и царевично нишесте.

- Gyada Cosmetics Моделиращ гел за къдрици с дефиниращ ефект: Този гел укротява къдриците, осигурява блясък и има анти-фриз ефект.