Какви са причините за появата на акне или белези от акне?

Какви са причините за появата на акне или белези от акне?

Има различни видове акне, но всички те се характеризират със еднакви симптоми: порите се запушват, а след това се пукат, възпаляват, образуват коричка и зарастват. Нека видим защо се появява акне. Като погледнем в огледалото.

Толкова ли е зле?

Въпреки че класифицирането на акнето според вида е важно за науката, то няма да помогне на засегнатите. Ако имате акне, трябва е просто акне, без значение какъв вид. Ако за един тийнейджър е края на живота, други просто го пренебрегват. Каквото и да смята човек за акнето, непременно трябва да се направи нещо по въпроса и тук практическият подход често е най-лесният и най-добрият. А при тежко акне, най-добрият вариант е послещението при лекар.

Причини за акне

Каква е вероятността да получите акне или не, зависи от няколко фактора. Ето и най-важните:

Генетика

Ако сте наследили гените за акне, като 90% от всички хора, е наистина жалко, защото нищо не може да накара тези гени да изчезнат.

И склонността към образуване на белези е генетична. Някои хора имат видими белези и при леки наранявания, въпреки правилната грижа. А други, при същата степен на акне, нямат белези.

Храната

Акнето се причинява от хормона дихидротестостерон (DHT). DHT се активира при свързване към съответните андрогенни рецептори. Това е все едно да пъхнете ключа в ключалката, за да отворите вратата. Рецепторът (= ключалката) трябва да е отворен, за да влезе ключът. Отключването на тази ключалка изисква инсулин или инсулино-подобни растежни фактори.

И двете могат да бъдат открити в млякото и млечните продукти, които съдържат и други хормони, които стават андрогени, или съдържат дори и самите андрогени, които активират акнето. И захарта повишава нивата на инсулина и по този начин спомага за отваряне на рецептора. Същото важи и за храни, които тялото бързо превръща в захари.

Избягвайте млечни продукти и яжте по-малко храни с висок гликемичен индекс. Така ще предотвратите появата на акне.

Хормони

Без хормони няма акне. За съжаление, това не е практично, тъй като хормоните са отговорни за много жизнени процеси в тялото. Независимо от това, жените трябва да обърнат внимание на хормоните, които приемат (противозачатъчни хапчета, например).

Стрес

Повишени нива на стрес могат да предизвикат появата на акне или да го влошат. За съжаление, много хора, страдат често от стрес. Живот съвсем без стрес не е и възможен, защото нашите мозъци са устроени да чувстват стреса. Така са оцелели нашите предци.

Независимо от това, не е безнадеждно, защото има много начини, с които да се освободите от стреса. Йога, спорт или техники за релаксация могат да бъдат ефективни.

Какво е скрито в запушените пори?

В запушените пори се събират много неща. Там има бактерии, гъбички, понякога малки акари, но и мъртви кожни клетки, косъмчета или дразнещи химикали.

Основна причина за белези от акне

Белези обикновено се получават, ако акнето не се третира навреме или правилно. Правилното и навременно лечение е изключително важно. При тежко акне е добре да поискате лекарски съвет, за да използвате и правилните козметични продукти за кожата.

Тук ще намерите нашата пълна гама от продукти за почистване и грижа при акне.