Имам ли нужда от козметика без глутен?

Имам ли нужда от козметика без глутен?

Напоследък получаваме много запитвания по конкретна тема: глутен. Често се задават следните въпроси:

„Имам алергия към глутен / чувствителност към глутен. Има ли безглутенова козметика?“ или „Трябва ли изобщо да използвам козметика без глутен?“

Продуктите без глутен понастоящем са най-новата мания. От яколко години могат да бъдат намерени във всеки супермаркет, а сега завладяват и козметичната индустрия. Все по-голям брой марки се ракламират с липсата на този алерген в продуктите си, все повече и повече статии (включително и тази) са посветени на темата ...

Разбира се, възникват и много въпроси: Има ли смисъл от продукти без глутен? Трябва ли хората, които страдат от целиакия или чувствителност към глутен, да се въздържат от козметични продукти, съдържащи глутен, и нуждаят ли се от продукти, които не съдържат глутен?

Краткият отговор е "не".

Разбира се, целиакия и подобни са сериозни хранителни проблеми, с които не трябва да се шегуваме. Добавете и многото хора днес, които искат да избягват глутен, доколкото е възможно, по много причини - дори и да не са алергични към него.

Живот без глутен се превърна в истински начина на живот, който сега се простира далеч отвъд кухнята. Но когато хората пощуряват заради маслото от пшеничен зародиш в крема си или ечемика в шампоана си, трябва да стане ясно следното: към момента няма научни доказателства в подкрепа на тезата, че глутенът в козметиката причинява проблеми.

Дори хора, които страдат от дерматит Dermatitis herpetiformis Duhring, при които кожата развива от глутен силно възпаление и мехури, нямат проблеми. Дори при тези хора възпалителните реакции се предизвикват единствено чрез прием на глутен чрез храносмилане и свързаната с него автоимунна реакция. Нищо не се случва, ако глутенът е в допир с кожата.

Причината за това е проста: протеиновите молекули на глутена са твърде големи, за да бъдат абсорбирани от кожата. Има проучвания, при които изследователите са прилагали продукти, съдържащи глутен, върху кожата на хора с целиакия. В никой от случаите не са открити симптоми.

(Забележка: в проучвания е установено, че хидролизираният пшеничен протеин - HWP или hydrolyzed wheat protein, в козметиката може да причини уртикария. Особено хора с екземи са поддатливи, но това не е свързано с целиакия или чувствителност към глутен).

Обобщение

Козметиката, съдържаща глутен, не може да навреди на хората с целиакия, освен ако по невнимание не я поглнат. За да намалите риска, следете при продукти като продукти за грижа за устните, червила, пасти за зъби, вода за уста, да са без глутен. Освен това, основите за грим трябва да бъдат без глутен, ако случайно попаднат в устата, както и продукти за ръце и нокти, тъй като човек често се докосва по устата несъзнателно.

Източник: Mayo Clinic