Аюрведа-продукти

Буквално преведено Аюрведа означава мъдрост или наука за живота. Терминът произлиза от индийския санскрит и е съставен от думите Ayus (живот) и Veda (знание). Аюрведа е комбинация от опит и философия, която се фокусира върху важните за човешкото здраве и болести физически, умствени, емоционални и духовни аспекти. По този начин Аюрведа е един холистичен подход.

Аюрведа: 329 продукта

Филтри

Всички цени са с ДДС.

Основата на Аюрведа-учението е концепцията на трите доши вата, питта и кафа, които произтичат от петте космически елемента земя, вода, огън, въздух и пространство и определят всички функции и процеси на човешкото тяло и психика.

Кафа = структура, организация
Питта = динамика, трансформации
Вата = движение, промени

Дошите са взаимосвързани и трябва, ако не произвеждат заболявания, да бъдат координирани. За един здравословен начин на живот са еднакво важни и трите доши. Ако баланса на дошите е нарушен - в зависимост от възрастта, стадий на живот, хранене и сезон - тялото изпраща "сигнали".

Целта на Аюрведа е да се възстанови балансът на трите био-енергии вита, питта и кафа, за да се запази здравето и да се предотвратят сериозни болести. Преди всичко чрез прилагането на масажи е възможно да се премахне дисбалансът.

Масажите в Аюрведа имат много по-широко значение от класическия масаж. Аюрведа-масажите, към които също се числи поливането на челото (Широдара), действат не само на мускулите и тъканите, но и на цялата нервна система. Те служат и за прочистване на тялото от ежедневните дразнители. При много от масажите се използват специалните аюрведически масла.