Начин на хранене и акне - има ли връзка?

Начин на хранене и акне - има ли връзка?

Има ли връзка между акнето и хранителните навици? Дълго време се смяташе, че не е така. Междувременно изследванията сочат друго. Прочетете повече тук.

Какво причинява акне?

За по-голямата част от хората акнето изчезва в късната тийнейджърска или раниите двадесет години. Въпреки това, понякога то може да бъде постоянна или дори да се развие при някои хора в късните двадесет или началото на тридесетте години.

Точните причини за това все още не са известни. Дерматолозите смятат, че няколко фактора играят роля, като гени, хормони, тегло, възпаления и емоционален стрес.

Британската асоциация на дерматолозите British Association for Dermatologists смята, че маслените жлези на кожата при хора с акне са особено чувствителни към иначе нормалните нива на важните хормони. В резултат на това тези жлези произвеждат излишно омазняване.

В допълнение, кожните клетки, обвиващи порите, не се отделят правилно, което впоследствие блокира фоликулите. Тази среда от едновременно мазни и запушени пори изключително насърчава размножаването на бактерии на акне, които живеят върху кожата на всеки човек.

Диетично акне - исторически погледнато

Още в края на 1800 г. и началото на 1900 г. учените спекулират, че може да има връзка между храненето и акнето. По това време преработените мазни храни, банани, ядки, шоколад, захар, сирене и алкохол са идентифицирани като виновниците.

Въпреки това през 60-те години две проучвания, които стават много известни, не намират връзка между акнето и хранителните навици. В резултат на това учебниците са преработени и дерматолозите смятат, че говоренето за връзка между акне и храна е ненаучно.

Вече е известно обаче, че тези две мащабни проучвания съдържат някои недостатъци, довели до погрешен извод. Резултатът бе 40 години без изследвания в тази област. Едва наскоро връзката между акне и хранене отново излезе на фокус.

Скорошни проучвания

Връзка между акне и хранене се появи отново през 2002 г., когато учените съобщават, че акнето практически не съществува в незападните общества. Изследователите заключват от своите наблюдения, че тези големи разлики в появата на акне между съвременните общества и незападните общества не могат да бъдат приписани само на гени. Трябва да има и други фактори на околната среда - може би храненето.

Изследваните незападните общества ядели главно растителни, непреработени храни с нисък гликемичен индекс. (Тук ще намерите линка към изследването.)

Ако диетата играе роля при появата на акне, това вероятно се дължи на способността на определени храни да насърчават сложни процеси, които причиняват акне. Най-сериозните предположения досега относно акнето и храненето се отнасят за млечните продукти и съответния гликемичен товар на храната.

В следваща статия ще разгледаме по-подробно тези две теории и ще предложим мерки, които биха могли да помогнат срещу акне.