6 мита за миенето на косата

6 мита за миенето на косата

Наистина ли мократа коса се къса при разресване? Коя температура на водата е подходяща за миене на косата? Колко често трябва да мием косата и да сменяте продуктите си за грижа? Научете повече в нашия блог.

1.Честото измиване с шампоан е препоръчително

Не. Точно обратното! Колкото по-често миете косата си с шампоан, толкова повече се нарушава липидната обвивка и тя се начупва по-лесно. По-важно от честотата на измиване с шампоан е използването на маски и балсами за коса. Съвет: еднократното измиване на косата с шампоан е напълно достатъчно. За целта използвайте само количество с размер на монета!

2. Редовно сменяйте продуктите за грижа

Не. След като най-накрая сте намерили продукта, който е най-подходящ за вашата коса, трябва да се придържате към него. Разбира се, косата свиква с определени продукти за грижа, затова е добре да изберете комбинация от два продукта. Ако например имате къдрава текстура, използвайте богат шампоан и го комбинирайте с балсам за увредена коса. По този начин нуждите на косата са напълно задоволени.

3. Студена вода за повече блясък

Не и Да. Студената вода в края на процедурата затваря кутикулата на косъма и осигурява малко повече блясък. Студената вода обаче също така е със същото действие за скалпа и предотвратява действието на веществата в продуктите за грижа. Професионален съвет: използвайте хладка вода и по желание изплакнете долната третина на косата със студена вода!

4. Косата е чиста, само когато скърца

Не. Ако след измиване на косата тя скърца, значи липидната обвивка на косъма е отмита и структурата на косъма е отворена и незащитена. Ако искате веднъж месечно да почиствате кожата на главата си, това дълбоко почистване е подходящо точно за това, а скърцането вероятно е задължително. Професионален съвет: Грижете се за долната третина на косата с балсам и използвайте шампоан, богат на подхранващи вещества, при следващото редовно измиване на косата.

5. Колкото по рядко миете косата, толкова по-бързо се омязнява

Да, това, разбира се, е много индивидуално. Просто трябва да сте наясно, че всяко измиване уврежда структурата на косъма. Въпреки това, при правилен избор на продукти за грижа и редуване на балсам и шампоан, честото миене на косата е почти безвредно за главата и косата.

6. Никога не разресвайте мокра коса

Не. Въпросът е по-скоро "как". Внимателното разресване на мократа коса със сигурност не е проблем. Просто никога не търкайте мократа коса с хавлиена кърпа и не разплитайте агресивно върховите кичури с гребен. Търпението и нежната грижа със сигурност няма да разрушат деликатната структура на косъма.