Опушване с тамян: история и приложения

Опушване с тамян: история и приложения

Дим, тамян и тяхната история

Употребата на тамян върви ръка за ръка с "откриването" на огъня и се използва с видовете дървесина, които отделят различни аромати при горене. Димът оказа влияние върху настроението. Колкото повече човек започва да опознава природата и лечебните билки около себе си, толкова по-бързо димът навлиза в ритуалите му. Един дим се използва за лечение на болести, друг - за релаксация, трети - за призоваване на боговете или за установяване на връзка между тях и смъртните. Още в Древен Рим молбите за здраве, благословия на реколтата или потомството са били изпращани "чрез дим" - на боговете. В този контекст не изглежда изненадващо, че терминът "парфюм" произлиза именно от него. В Северна Африка, Гърция и Рим се развива процъфтяваща и доходоносна търговия с тамян. Скъпоценната смола е пренесена в Европа от Африка и арабския регион по така наречения път на тамяна.

Голямото търсене на тамян се забелязва най-вече през Средновековието, след като градовете и селищата се разрастват бързо и преобладаващите хигиенни условия се определят като катастрофа. За да се предпазят от болести или за да сложат край на вече разразилите се епидемии, хората се опитвали да ги "прокудят". Целта на този ритуал била да премахнат "демоните на болестите" от въздуха. Сандаловото дърво и билките като мащерка, хвойна, лавър, градински чай и розмарин се използват главно заради приятния им аромат.

И до днес тамянът се използва в най-различни култури за установяване на контакт с предците, за медитация или в ритуали за пречистване на дома или психиката. Има специални дни или определени събития, които изискват използването му, като например слънцестоене, пълнолуние, раждане, брак или смърт. Опушването е изключително популярно като ритуал в нощите между Коледа и Богоявление. В някои култури то се използва и за щастлив любовен живот. Предполага се, че ароматите създават романтична атмосфера и засилват еротиката.

Ползи и ефекти:

Изгорелите растения отделят специални ароматни молекули, които навлизат в организма чрез въздуха, който дишаме. Те се улавят от сетивните клетки, които от своя страна изпращат съобщения до мозъка и съответните зони на нервната система; възможно е дори да се окаже влияние върху хормоналния баланс. В резултат на това се развиват настроения и чувства, които засягат човека като цяло: тялото, подсъзнанието и душата. Вдишването може да доведе до дълбока релаксация.

Какво точно представлява тамянът?

Всички материали, които по време на процеса на горене отделят аромати, заедно с дима, се обединяват под термина "тамян": независимо дали са смоли, дървесина или билки. Те са богати на етерични масла и се предлагат под формата на чисти вещества (смоли, билки, дървесина или части от растения), както и на смеси, пръчици или шишарки от тамян.

Методи за опушване:

Дървени въглища

Важно е да имате подходящи въглени, които да не са прекалено горещи, тъй като тамянът може да изгори върху тях. Ако в кадилницата се е образувал бял слой пепел, въглените са идеални. Редът на поставяне на тамяна също е важен: първо поставете смолата в кадилницата, а след това билките, за да не изгорят твърде бързо. Най-добре е да се използва твърда, суха смола, която е престояла няколко години.

Ако не разполагате с кадилница, трябва да използвате специални дървени въглища или сглобяеми таблетки, които трябва да бъдат поставени в огнеупорен съд. Препоръчва се използването на пясък или малки камъни за защита от огън под дървените въглища. Тук се изгарят смолите, които са особено подходящи за този вид опушване, тъй като благодарение на топлината на въглените, могат да развият напълно характерните си аромати.

Нагревател и сито

Използването на тамян с нагревател и сито не се различава от принципа на ароматните лампи. Вместо етерично масло, върху нагревателя трябва да се постави сито с тамянова смес, където тя ще гори изключително леко. Голямото предимство на този метод е, че развитието на дима може да се регулира особено добре чрез разстоянието между ситото и пламъка. Особено подходящ за билки и смеси, които не трябва да изгарят, а бавно да "увяхват" и леко да димят.

Тамянни пръчици и шишенца

Най-лесният и практичен начин е да използвате готови благовонни пръчици или шишарки. Нуждаете се само от подходящ държач, в който тамянът да гори безопасно. Просто запалете, изгасете пламъка и оставете пръчката да гори. По този начин тамянът ще разпръсне равномерно аромата си в помещението до пълното му изчерпване.

В този момент е важно да се обърне особено внимание на качеството на благовонните пръчици! Тъй като евтините продукти със синтетични съставки понякога дори могат да бъдат опасни за здравето ви, препоръчително е да купувате безопасни и естествени продукти, да направите проучване преди покупка и да използвате добре познати марки. Страната на произход също може да предостави информация за качеството. Опитът показва, че висококачествените продукти идват от Япония, Непал и Тибет. Заслужава да се спомене и качеството на швейцарската марка Farfalla, която гарантира с тамянните пръчици Faircense не само използването на естествени и сертифицирани суровини, но и стриктното спазване на насоките за справедлива търговия.

Във всеки случай не бива да се излагате на ароматен дим твърде често и твърде дълго - по-малко е повече във всеки случай. Вентилацията също е от съществено значение, за да не се превърнат благовонните пръчици в здравословен проблем. Уверете се, че има добра циркулация на въздуха през отворените прозорци и врати, за да може димът да се разсее. Използвайте благовонни пръчици на открито.

В категорията ни за тамян ще намерите всичко необходимо.

Съвети:

  • Когато използвате тамян, се уверете, че използвате огнеупорна основа!
  • Никога не оставяйте тамян без надзор и не опушвайте в близост до запалими предмети!
  • Не използвайте в присъствието на деца, бременни жени или животни!