Какво помага при невродермит?

Хората, които страдат от невродермит, страдат в буквалния смисъл. Ужасен сърбеж, екстремно суха кожа и психологическият стрес натоварват засегнатите. Правилната козметика е безценна. Все пак, кожата не бива да бъде дразнена допълнително.

Невродермитът е хронично, незаразно заболяване на кожата, което се проявява поетапно. За съжаление, не може да бъде излекувано, може да бъде третирано. Това заболяване изисква много лична инициатива. Последователна грижа за кожата и избягване на всичко, което дразни кожата ненужно, са едно добро начало. В допълнение, психологически стрес трябва да се избягва или да се преудолява бързо. Психиката има силно влияние върху състоянието на кожата.

При пристъп на невродермит естествената бариера на кожата е изключително увредена. Важни кожни мазнини са премахнати и не може повече да се съхранява влага. Кожата губи способността да предотвратява проникването на вируси, гъбички и химически вещества.

Нужна е нежна козметика, без излишно излагане на кожата на дразнещи или вредни вещества. Следните точки трябва да бъдат взети предвид при избора на правилните продукти:

  • Продукти без синтетични аромати, оцветители и консерванти са по-добри, защото те имат по-нисък алергенен потенциал.

  • Същото важи и за парабени и минерални масла. Вещества от този вид трябва непременно да се избягват, за да не се раздразнява ненужно кожата.

  • Бележката "дерматологично тестван" гарантира добра съвместимост с кожата.

  • По-малкото е повече. По-добре да се използват по-малко продукти, но правилните.

  • Хигиената е важна. Козметичните продукти трябва да бъдат затваряни веднага след употреба. В допълнение, продуктите винаги трябва да се използват само с чисти ръце.

  • Не само козметичните продукти играят роля. Изборът на сапуни, шампоани и гелове е важен и трябва да се избягват агресивни продукти.

  • Същото важи и за праха, с който се перат дрехите. Той трябва е подходящ за чувствителна кожа и без парюми.

  • И накрая, играят роля дрехите и подходящите платове.

Съвет: В зависимост от времето, си струва да се използват различни продукти. При топло време е подходящ лек крем с високо съдържание на вода. Той попива бързо и едновременно охлажда кожата. При студено време, в комбинация със сухия въздух от климатиците, кожата се нуждае от продукти с по-високо съдържание на мазнини. Такива кремове помагат за баланс на мазнините и влагата в кожата.