Детската кожата и слънцето: не е добра комбинация

Слънцето и кожата на децата не са приятели. Те никога не са били и няма да бъдат. Колкото и да е важно лънцето за целия живот на земята, така е и опасно за чувствителната кожа на децата. Най-добрите съвет за това, как да защитите ефективно и най-малките от слънцето, Ви представяме в следната статия.

Най-малките деца не бива по принцип да са на слънце. Причината е проста. Детската кожата има различна структура от кожата на възрастните, тъй като децата все още се развиват:

Детски кожата има по-слаба самозащита. Тя е по-тънка и по-чувствителна. При контакт с лъчите на слънцето тя произвежда в кожата пигмент меланин при възрастните; кожата потъмнява и е защитена до известна степен от UV-лъчите. Но детската кожа произвежда меланин само в много малки количества, поради което защитният ефект не се наблюдава. Децата не могат да понесат слънцето и поради това трябва да бъдат защитени.

Правила, които трябва да се спазват

Децата, които са на една година или по-малки, не трябва да се излагат на парещото слънце. Трява да се внимава винаги да има достатъчно сянка. Един чадър е добра инвестиция.

Един слънцезащитен фактор 30 отблъскава до 95 процента от UVB-лъчите. Важно е децата да се мажат редовно, за предпочитане на всеки два часа, за да не губят слънцезащитните продукти своя ефект.

На обяд децата не трябва да са на слънце, а да стоят само на сянка. В периода от 11 до 15 часа слънцето е най-интензивно.

Дрехите са най-ефективната защита. Най-добри са облекла, които са дишащи и имат вградена слънцезащита. Ако това не е така, децата трябва да бъдат намазани въпреки облеклото.

И шапките са много важни. Те осигурявае защита срещу слънчево изгаряне и слънчев удар. Важна е широка периферия, така че шията и лицето да са също защитени.

Слънчевите очила са добра идея. Интензивното слънце напряга очите и може да им навреди. Те започват да парят и може да се стигне до възпаление.

Не бива да пестите слънцезащитните продукти. По-добре да се намажат прекалено дебело, отколкото да рискувате слънчево изгаряне. Освен това, трябва да се внимава, децата да не са прекалено дълго на слънцето. Също така, не забравяйте, че слънцезащитните продукти не действат веднага. Намажете себе си и децата си навреме.

Ако сте на плажа или край басейна, е важно да се използва водоустойчив слънцезащитен крем. Независимо от това, трябва да се намажете отново след всяко влизане във водата.

При слънцезащитните продукти имате избор между различни видове филтри. Има химически и минерални филтри. И двата вида имат своите предимства и недостатъци:
Химическите филтри попиват в кожата и образуват защитен механизъм. Минералните филтри остават на повърхността на кожата и отразяват слънчевата светлина. Средства с минерални филтри са по-подходящи за деца, които страдат от кожни заболявания като екзема или алергии. Тъй като те не проникват през кожата, те не я и дразнят.

Сертифицираната натурална козметика залага само на минералните филтри. Те по-трудно по-трудно се нанасят и оставят бял филм върху кожата, което за мнозина е смущаващо. За сметка на това, можете да видите, дали кремът е нанесен навсякъде по кожата.

И на края, но не на последно място, един общ съвет: Уверете се, че Вашите деца пият достатъчно, докато лудеят. Винаги имайте нещо на разположение. Най-подходящи са вода, неподсладени плодови и билкови чайове и разредени плодови сокове.

Да не забравяме: децата трябва да бъдат съвестно защитени от слънцето, защото слънчеви изгаряния в детството причиняват най-големи вреди. Със всяко слънчево изгаряне се увеличава риска от рак на кожата.