Органична срещу сертифицирана козметика

Органична срещу сертифицирана козметика

Не всички "зелени" козметични продукти са устойчиви

Натуралните съставки, но също така и "зеленото" измиване, станаха изключително популярни през последните години. Натуралните съставки с много сертификати са все по-търсени от потребителите, тъй като те обещават екологичен и чист подход. Струва си обаче да обърнете по-задълбочено внимание на сертификатите, списъците със съставки и опаковките, защото не всичко, което се рекламира като екологично чисто, е добро за хората и природата.

Demeter vs. Bio

Demeter се счита за най-стария и строг сертификат за биологично производство в света. За разлика от конвенционалните етикети за биологично производство, Demeter проверява и сертифицира суровините, обработката и опаковката на всеки продукт и не допуска конвенционални съставки. Най-малко 90% от използваните суровини трябва да отговарят на критериите на Demeter, а останалите 10% трябва да са с биологично качество. За съжаление, много козметични продукти се наричат биологични, въпреки че само една съставка е произведена по биологичен начин, а останалите са от конвенционални източници. Много логота - от веган до без микропластмаса - се определят като "зелена" козметика. Често обаче случаят не е такъв.

Какво не съдържат продуктите?

Това, което не е включено в състава на даден продукт, е поне толкова важно, колкото и включените в него съставки. Често в козметиката се използват съмнителни вещества, които се описват като "натурални", за да се направи производството на продукта по-евтино или за да се подобри пенообразуването и ароматизацията. Някои вещества, като деривати на минерални масла, могат да имат отрицателно въздействие върху кожната бариера, а някои аромати могат да предизвикат дразнене. Въздействията върху околната среда са също толкова сериозни, като например обезлесяването на тропическите гори от плантациите за палмово масло. Микропластмасите (под формата на течни микропластмаси) се съдържат и в много конвенционални козметични продукти и душ гелове, които попадат във водоснабдяването.

Докато някои от сертификатите за натурална козметика позволяват използването на добавки, които не са идентифицирани като вредни, козметиката на Demeter притежава т.нар "положителен списък". Този списък съдържа всички добавки, за които е доказано, че нямат отрицателно въздействие върху хората, животните или околната среда, и поради това са одобрени за използване в производството на козметиката на Demeter.

Устойчиви опаковки

Не всичко, което е "зелено", е полезно за околната среда. Въпреки че много компании правят важна стъпка към устойчиви опаковки, не всички алтернативи са автоматично екологични. Например "зелената пластмаса" често изисква използването на големи площи обработваема земя за суровини, като например захарна тръстика. Тази пластмаса често се произвежда от възобновяеми суровини, но не е биоразградима и е също толкова здрава, колкото и обикновената пластмаса.

Цялостната устойчива козметика се основава на суровини за многократна употреба, като например стъкло или алуминий. Те се характеризират с много висока степен на рециклиране и могат да се използват повторно почти за неопределено време, ако се върнат в цикъл на суровините.

Органичните продукти: такива, каквито трябва да бъдат

Поради високите изисквания на Demeter само няколко козметични линии са получили този знак за одобрение. Австрийската линия за органична гроздова козметика dieNikolai е одобрена от Demeter и прави още една стъпка напред: повечето от съставките идват директно от Nikolaihof, биодинамичните лозя във Вахау, което означава, че транспортните маршрути за суровините са особено кратки. Продуктите не съдържат палмово масло, микропластмаси, изкуствени аромати и консерванти. В резултат на това списъците със съставки са кратки, а продуктите се понасят добре. Те са опаковани с материали, които могат да се рециклират, и нанасят възможно най-малко вреди на околната среда.