Кой тип кожа имам?

Кой тип кожа имам?

Изборът на подходящите козметични продукти зависи от познаването на собствения тип кожа. Само тогава можете да се грижите оптимално за кожата си. Прочетете повече тук.

Изборът на подходящите козметични продукти за грижа за кожата зависи от типа на кожата Ви. Само ако знаем кой тип е кожата ни, знаем от какво се нуждае - и само така ще можем да изберем подходящите продукти.

Кожата може основно да бъде разделена на четири основни типа. Нека да разгледаме по-отблизо тези групи:

Нормална кожа

Повечето хора искат този тип, но нормалният тип кожа е изключително рядък. На допир тя се усеща като зряла праскова. Тя е мека, гладна, с фини косъмчета и нечувствителна към външни атаки. Нито топлината, нито слънцето, нито студът могат да ѝ навредят. Нормалната кожа няма петна, няма зони на лющене и има балансирана функция на мастните жлези. Балансът на хидратация е интактен, тя е с фини пори, има лек блясък и няма пъпчици.

Най-добрата грижа за този рядък тип кожа е с нежни, защитни продукти, тъй като те запазват най-дълго красотата на тази кожа.

Мазна кожа

За съжаление, мазният тип кожа има тенденция към увеличено производство на себум. По същество, производството на себум е важно, тъй като овлажнява кожата и я поддържа еластична. Въпреки това, прекомерното производство на себум причинява запушване на порите, черни точки и понякога дори възпаления, които се разпространяват по гърба и деколтето. Особено в юношеството, когато производството на хормони е в разгара си, тийнейджърите страдат от мазна кожа. Тя е с големи пори и лъщи силно, изглежда мазна. Предимството на мазната кожа е, че остарява по-бавно от сухата.

За грижа за мазна кожа се препоръчват адстрингентни, матиращи и леки, защитни продукти.

Акне

Акнето се появява често в пубертета. Това е, особено за тийнейджърите, неприятна проява на кожата. Може да се пребори само чрез редовно почистване на кожата с постоянство, с предпазване и подхранване с противовъзпалителни продукти.

Тук има продукти, които са особено препоръчителни при акне.

Суха кожа

Този тип кожа се характеризира с много тънка, почти прозрачно изглеждаща кожа. Тя се отличава с

  • тенденция към купероза, т.е. спукани венички
  • частично лющене
  • сърбеж
  • усещане за напрежение поради липсващи липиди
  • обща чувствителност.

Сухата кожа се характеризира главно с липсата на омазняване и хидратация. Това на свой ред уврежда защитната бариера на кожата, киселинната мантия, поради което тя се изсушава още повече.

Този тип кожа е прекрасен в ранна възраст, тъй като се появяват само много малко пъпки и дефекти. Но в напреднала възраст сухата кожа има тенденция към силно набръчкване. Затова, за да предотвратите бръчките, използвайте силен слънцезащитен фактор при излагане на слънчеви лъчи. През зимата се препоръчват кремове за предпазване от студа. Ако кожата е склонна към купероза, трябва да се внимава и в сауната.

Дехидратацията на кожата се предотвратява от богати козметични продукти. Важното при сухата кожа е да се започне отрано с щателна грижа. След 35-годишна възраст започва процесът на стареене на кожата. Продуктите против стареене и слънцезащитните продукти са добра идея за суха кожа. Това предотвратява прекомерното образуване на бръчки.

Комбинирана кожа

Този тип кожа е микс от мазна и суха кожа. Особено Т-зоната е типичен пример за този тип. Т-зоната се намира на лицето и обозначава челото, носа и брадичката. Кожата в тази област обикновено е с големи пори, мазна и склонна към пъпчици. А бузите са сухи и отчасти чувствителни.

За този тип кожа се препоръчват специални, много нежни кремове, които снабдяват кожата с необходимата хидратация, но в никакъв случай не натоварват средните зони.