Акне: Избягвайте обичайните дразнители

Акне: Избягвайте обичайните дразнители

Акнето е досадно. Изкушаващо е да се използва всеки възможен продукт, за да се отървете от проблема. За съжаление това е проблем. Много често продуктите за акне съдържат дразнители, които вкарват кожата в порочен кръг от сухота, дразнене и поява на акне.

Избягвайте дразнещите адстрингентни средства и си върнете контрола, като се запознаете със съставките на етикетите. Ето четири съставки, които трябва да избягвате на всяка цена, когато купувате продукти против акне:

Миещи препарати (детергенти)

В популярните продукти за грижа за кожата при акне ще намерите в изобилие пенещи се съставки за лице. Проблемът тук е в пенообразуващите агенти в тези почистващи препарати, като натриев лаурил сулфат (SLS) или кокамидопропил бетаин (CAMS), тъй като те премахват и естествените защитни масла от чувствителната ни кожа на лицето. Когато кожата вече не е естествено защитена, тя произвежда себум, за да замести загубените масла, което от своя страна запушва порите и причинява нови появи на акне. Пенообразуващите агенти също са силно алкални, което дебалансира естественото pH на кожата и отслабва важната защитна киселинна мантия.

Вместо това изберете крем за почистване без тези дразнещи съставки. Най-добре е да го използвате в комбинация с кърпа от муселин за нежно ексфолиране на кожата и премахване на мъртвите клетки.

Алкохол

В допълнение към пенообразуващите средства в почистващи препарати за кожа, предразположена към акне, често се съдържат и етилови алкохоли, които се изписват в съставките като Alcohol denat., Ethanol или Ehtyl Alcohol. Тези алкохоли изсушават кожата, което води до дразнене и дисбаланс на кожата. Вместо груб детергент е по-добре да използвате естествена растителна вода за освежаване на комбинирана кожа и мазна кожа. Например, подходящ е Хидролат Био лимони и алое вера от najel, който не само почиства, но и успокоява и тонизира кожата. Съдържащите се екстракти от розмарин също имат противовъзпалителни ефекти.

Бензоил пероксид и салицилова киселина

Ако кожата ви реагира бързо с раздразния, не трябва да прибягвате до традиционните лечения за акне със съставките бензоил пероксид или салицилова киселина. Тези мощни формулировки съдържат много химикали, които изсушават и дразнят кожата, което само я вади от равновесие.

Алтернатива на това е серум All Becomes Clear Blemish Serum от Pai Skincare. Този серум има ефективността на конвенционален продукт против акне, но без дразнене. Той е идеален за лечение на пъпки и помага на кожата да заздравее.

Грубозърнест пилинг

Прекомерното почистване (търкане) при чувствителна кожа на лицето, предразположена към акне, ще доведе само до едно: дразнене, което може да влоши акнето. Същото се отнася и за грубозърнестите пилинги, тъй като те имат същия ефект.

Тогава съществува не само рискът от нежелана реакция на кожата, но и така важното киселинно покритие на кожата е унищожено. За да премахнете мъртвите кожни клетки и примеси, без да увреждате или дразните кожата, определено трябва да използвате пилинг, който има сферично оформени почистващи частици, като например Нежен пилинг за лице на Lady Green.