Защо е добре да използваме масло за лице

Защо е добре да използваме масло за лице

Има много хора, които се отказват от използването на масло в грижата за кожата. Причините за това обикновено са, че те или имат мазна кожа, или не са сигурни как маслата могат да бъдат полезни за кожата им.

За съжаление по тази тема има много дезинформация, а също и някои митове, които водят до объркване. Резултатът: много хора избягват маслата за лице - и с тях, за съжаление, безбройните фантастични ползи, които тези продукти носят.

Отново и отново попадате на информация, която казва, че маслото осигурява на кожата влага. Но това не е вярно. Маслата не добавят влага към кожата, но помагат за задържането на влага, която вече присъства в кожата, като спират изпаренията от повърхността на кожата. Така че, за да предпазите кожата от загуба на прекалено много влага (което е проблем, особено при сух въздух през зимата), редовното използване на масло за лице е добра идея.

Друг мит е, че всички масла са еднакви и всички масла запушват порите и по този начин водят до акне и други подобни. Има обаче много разлики между различните масла, като се започне от вискозното много гъсто рициново масло, което изненадващо изсушава кожата, до мазното и подхранващо масло от авокадо до много рядкото и бързо абсорбиращо се масло от киви. Различните масла имат различни ефекти и затова изборът на правилното масло, което най-добре подхожда на вашия тип кожа, е много важно и ключът към богатата грижа.

Един особено упорит мит е, че просто не се нуждаем от масла за грижа за кожата. Разбира се, човешката кожа сама произвежда себум и масла. Това действа като ефективна бариера, която предпазва кожата ни от загуба на твърде много вода. С напредването на възрастта обаче телата ни са склонни да произвеждат по-малко мазнини, което води до по-голяма загуба на вода и следователно по-суха кожа. Така че колкото повече остаряваме, толкова по-важно става използването на масло за лице.

Отличен вариант е да използвате почистващо масло - тоест използването на масла за почистване на кожата. Теорията зад това е, че мастните съединения могат да се използват за разграждане на подобни мастни съединения. Така че, ако почистите лицето си с маслено почистващо средство, то без усилия ще премахне грима и излишния себум от кожата.

Едно от предимствата на използването на мазни почистващи препарати е, че те не само прекрасно почистват, но и не обезмасляват кожата. По този начин те поддържат баланса на влагата на кожата по-добре от някои конвенционални почистващи продукти, които премахват всякакви мазнини.

Не на последно място, маслата не само нежно почистват кожата и спомагат за регулирането на нивата на хидрарация, но също така съдържат много антиоксидантни съставки, противовъзпалителни съставки и незаменими мастни киселини - всички те имат прекрасни подхранващи ефекти върху кожата и карат лицето да засияе.