Време за смирение?!

Време за смирение?!

Всяка година Коледа ни дава възможност да се отпуснем и да се успокоим. Това е време за почивка и размисъл.

Днес, когато ежедневието ни е все по-забързано, вече не използваме тази възможност. Не се запитваме, кога за последен път се спряхме и помислихме за живота си, защото дори и за този въпрос нямаме време, да не говорим за действителния размисъл. Изглежда, че всеки има все по-малко време, но както казва Сенека в древността:

"Не е малко времето, което имаме на разположение, а е много времето, което не използваме."
Луциус Аннеус Сенека, римски политик и философ

Използвам ли времето си?

Времето никога не ни стига, а с всеки момент то се изчерпава. Въпреки това отлагаме нещата, които наистина имат значение за нас. Винаги други неща имат приоритет - работата, най-новата телевизионна серия или най-новата актуализация в социалните медии, тези бързо забравени после дейности и безсмислени занимания - или се притесняваме за нещата, които могат да се случат, или се жалваме за пропуснатите възможности. Но Сенека има какво да каже и тук:

"До най-голямата загуба на живот води отлагането. Човек оставя днешния ден просто да отмине и ограбва настоящето, очаквайки следващия ден. Най-голямата пречка в живота е очакването, което е насочено към следващия ден и пропуска настоящето. "
Луциус Аннеуу Сенека

Всички ние се държим така, сякаш ще живеем вечно. Но това не е така и нямаме безкрайно време. Ето защо, трябва да го използваме сега, защото никога вече няма да имаме толкова време, колкото имаме в момента. По-късно вече не можем да наваксаме с нищо.

Много е важно редовно да си задаваме следния въпрос: "Използвам ли времето си или го разхищавам в момента?" Ако го разхищаваме, тогава трябва да спрем да правим това, което правим (телевизия, компютър, да обсъждаме другите...), и да направим нещо по-смислено вместо това; нещо, което си струва нашето време.

Това, което наистина има значение

За съжаление, днес сме твърде заслепени от суета и тривиалности - едни гонят парите и работят денонощно; други искат възможно най-много виртуални приятели и последователи; други сами пропиляват живота си - така вече не виждаме важните неща.

Какво ме прави щастлив?

Труден въпрос, но търсенето на отговора ще си струва. Като смъртно същество, каквото е човек, той трябва да върши нещата, които го правят щастлив, защото те са това, което наистина е от значение. Това означава да се наслаждаваме на малките моменти, на настоящето, и да не се закотваме в миналото или да се губим в бъдещето.
Дори нещо толкова просто, като дълъг, задълбочен разговор с приятел, може да донесе много радост, но не такъв за тривиалностите на ежедневието, последните клюки за знаменитости или последните спортни резултати. Защото ако сме използвали добре времето си, след това ще живем добре.

Коледа е идеалното време да се спрем и да се замислим за всички тези неща - ако успеем да оставим всичко настрана и да отделим време. Това е предизвикателство, което си струва да се приеме.
Пожелаваме Ви Весела Коледа и да се насладите и използвате времето по празниците.