Co-Washing & Squish to Condish

Co-Washing & Squish to Condish

Перфектни процедури за къдрава коса!

Възвърнете красотата на къдриците си с помощта на съвместно измиване и методите "squish to condish". (STC)!

Ако имате къдрава коса, вероятно сте се сблъсквали с тези проблеми. В нашия блог имаме интересна статия, която прави преглед на този метод за третиране на косата. Един от най-важните стълбове на CGM е познаването на собствения тип къдрици и грижата за избягване на много вредни вещества, които могат да се открият в козметиката.

Най-важното правило на CGM: за почистване на косата не трябва да се използва шампоан. Вместо това се препоръчва да се използва балсам или специфичен продукт за съвместно измиване. Последният предлага най-доброто от двата свята: нежно почиства и същевременно помага за разплитане и омекотяване на косата. Условието е той да е съвместим с CGM. Съвместното измиване не е нищо друго освен метод за измиване на косата без шампоан, а само с помощта на балсам, за да се почистят къдриците възможно най-нежно и безвредно.

Шампоаните за коса често съдържат вредни вещества, като агресивни повърхностноактивни вещества, които премахват и естествените масла на косата. На пръв поглед това може да изглежда като добро решение, но може да увреди влакната на косата, тъй като почистващият ефект е твърде силен за скалпа и косата, особено за къдравата коса, която поради специфичната си структура се нуждае от допълнително третиране, за да не изглежда матова, суха или да не загуби еластичността си. За щастие, съвместното измиване е много по-нежно от конвенционалното почистване.

Какви са ползите?

Къдравата и къдрава коса е по-суха от правата. Това се дължи на структурата им, тъй като на естествените масла, произвеждани от скалпа, им е необходимо много повече време, за да проникнат в кичурите. Ето защо, ако продължите да почиствате косата си с шампоан, тя ще остане суха, както и скалпът ви, което може да предизвика сърбеж.

Предимствата на съвместното измиване са следните:

  • Балансът на влагата в скалпа и косата остава непокътнат
  • По-голям блясък и по-малко накъсване
  • По-голяма изразителност на къдриците
  • Нова мекота, по-малко накъсване и по-добро разресване

За кого са подходящи съвместното измиване и методът STC?

Най-добре е да познавате собствените си къдрици и типа коса, тъй като това ще ви позволи да се грижите за косата си по най-добрия възможен начин.

По принцип методът "от подхранване до кондициониране" и съвместното измиване са подходящи за почти всички типове коса - от гъста до суха и пореста. Те интензивно овлажняват и почистват, без да изсушават косата.

За мазната коса обаче съвместното измиване по принцип не е идеално: то може да направи косата да изглежда още по-мазна, тъй като излишните естествени масла не могат да бъдат отстранени напълно. Съвместното измиване категорично не се препоръчва в случай на увредена и чуплива коса. В крайна сметка целта на балсама е да омекоти косата и да я направи още по-мека, но в случай на чуплива или слаба коса това не е добра идея. За този тип коса има специални продукти за възстановяване, които да използвате.

Познавате ли типа на косата си, но не знаете типа на къдриците си?

Може би сте срещали термини като къдрава коса 2c или 3b. Това са съкращения, които се отнасят до типа къдрене, а те са няколко: като се започне от 2a с нежни вълни и се стигне до 4c с по-силно къдрене. Това е добре илюстрирано в нашата таблица:

Намерихте ли своя тип curl? Не се притеснявайте, ако той не е само един. Всъщност повечето хора имат смесен тип от два или повече различни типа.

Как действа съвместното измиване?

Методът е подходящ за съвместно измиване или за по-леки балсами без сулфати и без силикон. Разликата е, че първите могат да съдържат леки детергенти/тензиди, но много по-меки от тези, които се съдържат в нормалния шампоан, и следователно по-скоро приличат на балсам по отношение на типа продукт. От друга страна, балсамите обикновено не съдържат повърхностноактивни вещества и следователно са по-малко активни при измиване.

Не е препоръчително да се използват маски за коса или пакети за интензивно съвместно измиване. Тези продукти са твърде тежки и не са подходящи за използване няколко пъти седмично.

След като сте намерили подходящия за косата ви балсам, намокрете я, изплакнете я веднъж и след това нанесете вашия продукт за съвместно измиване или балсам. Необходимото количество зависи от дължината на косата ви и от количеството на използвания продукт. Масажирайте балсама в косата в продължение на около 5 минути, от корените до краищата, точно както бихте направили с шампоан. Чрез масажа скалпът ще бъде нежно почистен, а продуктът ще събере всички замърсявания от косата и скалпа. Оставете балсама да подейства няколко минути, преди да изплакнете обилно.

Тази процедура може да се повтори, ако смятате, че косата ви все още не е добре почистена.

Балсамът трябва да се остави да подейства за няколко минути, преди да се изплакне обилно.

Балсамът трябва да се остави да подейства за няколко минути, преди да се изплакне обилно.

Ако е необходимо, вместо съвместното измиване може да се извърши и по-интензивно почистване: ежеседмично почистване на скалпа или измиване с шампоан и балсам на всеки две седмици е добра процедура в зависимост от вида на косата.

Косата трябва да се почиства добре преди измиване.

От време на време е възможно по-интензивно измиване вместо съвместно измиване.

От време на време може да е необходимо и така нареченото "почистване". Ако след почистването косата ви внезапно няма тонус, скалпът ви е сух, сърбящ или дори ронлив и имате усещането, че грижата ви вече не действа, значи се е образувало "натрупване", т.е. отлагане на продукт. Може да решите проблема с Clarify. Просто използвайте шампоан, съвместим с CGM, или, ако предпочитате, почистващ шампоан.

Друг начин за почистване е да използвате смес от вода и органичен ябълков оцет, която премахва натрупаните продукти и оставя скалпа и косата идеално чисти. В същото време този метод осигурява на косата хранителни вещества, които я поддържат здрава.

Squish to Condish

Преведено като "squish to conditioner", в мократа коса се вкарва малко количество балсам, който интензивно я овлажнява и в същото време я дефинира.

За да направите това, използвайте обичайния си балсам или средство за съвместно измиване. Обикновено е достатъчно малко количество. С малко практика бързо ще разберете колко балсам ви е необходим в действителност.

След като косата ви е измита и разплетена, може да преминете към CST. За да го направите, нанесете малко количество балсам върху мокра коса.

Наклонете главата си напред и пуснете косата да падне, която трябва да е все още влажна и да създава усещането за "коса от водорасли" - гъсти, влажни и меки кичури. Ако това не е така, добавете малко балсам.

След това оформете малка купа коса с ръце, съберете вода от душа.

Поставете косата в ръцете си, пълни с вода, и внимателно размачкайте с главата надолу, отдолу нагоре. В корените правете леки стискащи движения, за да вкарате водата.

След това направете това с цялата коса: отстрани, отзад и отпред.

Ако все още е накъсана или заплетена, повторете стъпката, която ще бъде завършена, когато косата вече не капе, не се накъсва и има дефиниран вид.

Ако това не е така, повторете операцията с малко повече вода или по-малко/повече балсам, докато не останете доволни от резултата.

При тази техника балсамът НЕ се отстранява. В косата остава само необходимото количество, което се разпределя равномерно.

Балсамът не се отстранява.

След CST косата е готова за нанасяне на гел за къдрене. Не е необходим балсам, освен ако не искате да го използвате.

Косата е готова за гел за къдрици.

След това можете да поставите косата надолу или да я оставите да изсъхне на въздух. Не забравяйте обаче, че сушенето на въздух с тази техника може да отнеме малко повече време: току-що сте използвали много вода. Освен това къдриците ще изглеждат по-определени и по-малко накъдрени.

Забележки: Ако не забележите подобрение, вероятно продуктите, които използвате, са твърде тежки за косата ви или косата ви още не е свикнала със съвместното измиване. Преходът от шампоан към съвместно измиване може да отнеме няколко седмици, но определено си заслужава.

Препоръчваме ви да не миете косата си твърде често: може да я увредите.