5 мита за сухата кожа

5 мита за сухата кожа

Сухата кожа е проблем за мнозина. Но все още има много митове за грижата, които дори могат да имат отрицателни ефекти.

Ако имаме проблеми със сухата кожа, първият инстинкт често е просто да нанасяме най-дебелия, най-мазен крем и да се надяваме на най-доброто. Но това не е наистина добра идея, защото може да причини повече вреда на кожата, отколкото полза. Ето пет мита за сухата кожа, какви последствия могат да имат те и какво можете да направите.

Сухата кожа е тема през зимата

Въпреки че сухата кожа се появява особено често през зимните месеци, когато влажността е най-ниска, тя може да се появява през цялата година.

През лятото климатиците, интензивното UV лъчение, солената вода и хлорът водят до люспеста се, стегната кожа. По-топлото време също може да накара кожата да се дехидратира отвътре, така че е особено важно да увеличите хидратацията, когато сте на почивка или живеете в гореща страна.

Трябва да пиете повече вода

За съжаление, пиенето на няколко литра вода на ден не е решение за наистина сухата кожа, защото тя губи влага заради недостатъчната си защитна бариера.

Следете да пиете два литра на ден (и да ядете воднисти храни като краставица или диня заедно с това), и това ще помогне да се поддържат основните функции на кожата, но това ще е от значение само за дехидратирана, а не за суха кожа.

Имате нужда от по-силен овлажнител

Много мазните кремове са не само неприятни, ако кожата е по-дехидратирана, отколкото суха, те също могат да причинят проблеми като обриви.

Разбира се, винаги трябва да избягвате изкуствени съставки като силикони или минерални масла и вместо това да разчитате на хидратиращи кремове, които активно поддържат естествената бариера на кожата. Подходящи са, например, кремове с масло от жожоба или авокадо и високо съдържание на вода, които ще осигурят на кожата влага за дълго време, без да я задушават под слой от мазнини.

Пилингът вреди на сухите петна още повече

Ексфолирането с много твърди, остри зрънца може да повреди кожната бариера и да влоши сухотата, но пълното отсъствие на пилинг може да направи нашата грижа за кожата неефективна.

Използването на нежен пилинг веднъж или два пъти седмично помага да се премахнат мъртвите кожни клетки. Това позволява на други продукти за грижа за кожата да проникнат по-добре в кожата.

Сухата кожа просто се нуждае от повече масла

Въпреки че сухата кожа е причинена от липса на естествени масла, тя също се нуждае и от влага; само масла за лице не могат да осигурят това на кожата. За да се гарантира, че кожата получава балансирано снабдяване с течности и хранителни вещества, човек трябва да използва овлажняващ крем сутрин и масло за лице вечер.

На Ecco Verde ще намерите богат избор от продукти за грижа за кожата. Много от тях са прекрасни и за грижата за сухата кожа. Разбира се, има по нещо и за всеки тип кожа.