Добре поддържана кожа през зимата

Добре поддържана кожа през зимата

Нашата кожа е особено стресирана през зимата. Тогава правилната грижа е много важна.

Защо кожата ни страда през зимата

През зимата температурите се понижават и това влияе на кожата ни, защото променените температури влияят на нейния метаболизъм. Колкото по-ниска е температурата, толкова по-неактивни са мастните жлези на кожата. Кожата вече не е толкова добре снабдена с мазнини, което отслабва естествената защитна обвивка на кожата.

В допълнение, въздухът може да абсорбира малко влага при ниските температури. В комбинация със сухия, топъл въздух в отопляеми домове и офиси и с големите температурни разлики между външната и вътрешната среда, кожата е бързо дехидратирана.

Хората, които и без това вече страдат от суха кожа, имат още повече проблеми през зимата. Кожата започва да се стяга, сърби, в екстремни случаи се напуква или се развиват екземи.

Как да я подхраним?

Важно е да намалим или спирем загубата на влагата в кожата. Ако задържим влагата в кожата, нямаме проблеми. За целта можем да използваме мехлеми или масла (бадемово или масло от жожоба са особено подходящи). Специално пригодени за зимата кремове предпазват кожата от изсъхване и я изглаждат. Недостатък обаче е, че човек често има усещането, че кожата не може да диша, тъй като потта и отделянето на топлина биват блокирани - това е известно като оклузивен ефект.

Въпреки това, кожата е най-добре защитена от ледените температури с мазни вещества, особено по лицето.

Не забравяйте и грижата за утните. Устните са много чувствителни и бърбо се напукват.

С кремове за лице на водна основа, между другото, трябва да се внимава, когато температурата падне под нулата и трябва да сме на открито. Това може да доведе до измръзване или възпаление.

Това, което е много важно и през зимата: достатъчна защита от слънце. Преди всичко, ако се намираме на по-голяма надморска височина, например на планина. Снегът отразява светлината и усилва ефекта на слънцето, което изглежда не толкова силно.

Не забравяйте да я почисвате

Разбира се, не трябва да се забравя и почистването на кожата. През зимата най-подходящи са леките средства, които след това се допълват с подходяща грижа. Така частиците мръсотия не могат да запушат порите и се избягват възпаления.

Използвайте само хладка вода за почистване. Твърде горещата вода изсушава допълнително кожата. Дори дългите вани е добре да се избягват (освен ако не се използват специални масла за вана).

За лицето се препоръчва и редовна употреба на овлажняващи маски.

Пийте много

Разбира се, всички грижи да се запази влагата в кожата са напразни, ако тялото не е добре хидратирано. Набавяйте си достатъчно течности. Поне по два литра на ден.

Следете влажността на въздуха

За разлика от външната среда, можем да контролираме влажността в затворени помещения. За кожата най-добре е влажността между 40 и 60%. За тази цел можем да отглеждаме растения или да поставим съдове с вода близо до радиаторите.