Zero Waste & Натурална козметика

Нулеви отпадъци - това е живот без произвеждане на отпадъци. Поне на теория. На практика това не е толкова лесно.

5 принципа

В основата за движението Zero-Waste са пет принципа, според които отпадъците трябва да се избягват, доколкото е възможно. Те са известни още като петте R-та:

Refuse: Това е съзнателното отхвърляне на отпадъци. Това са най-вече ненужни опаковки & др., но също така и неразумното потреблението като цяло. Колкото по-малко консумираме (колкото повече отказваме), толкова по-малко трябва да бъде произведено и изхвърлено по-късно.

Reduce: Това е намаляване на ненужното. Колко дрехи имаме, които никога не носим? И това е само един пример. Производство на безброй неизползвани неща, които ние всички притежаваме, е коствало ресурси. Неща, които не са ни необходими, се предлагат на други хора. С помощта на интернет това е по-лесно от всякога. Разбира се, ние може и да подаряваме нещата.

Reuse: През последните години обществото на еднократната употреба е достигнало нови, по-рано немислими връхове. Но продуктите за еднократна употреба са полезни само на една група - на производителите, тъй като те осигуряват непрекъснато нови покупки. Ето защо се залага на алтернативи за многократна употреба и продукти, които могат да бъдат поправени.

Recycle: Всичко, което, въпреки първите три R-та, все още остава като отпадък, би трябвало задължително да попада във веригата за рециклиране, защото и това щади ресурсите.

Rot: Това е просто компостирането. Кухненските отпадъци се превръщат във висококачествен тор.

Натурална козметика - по-добра за околната среда?

Тези принципи вече могат да се прилагат и за козметиката. Точно там има ужасно много пластмасови отпадъци, но и отделните съставки играят роля. Така натуралната козметика не съдържат критични или проблемни за прироата продукти. И преди всичко, натуралната козметика не съдържа микро пластмаса.

Микро пластмаса - изключителен проблем

Както микро пластмаса се определят малки пластмасови частици, които се съдържат в много конвенционални козметични продукти, напр. пилинги или пасти за зъби. Тези малки пластмасови частици попадат в околната среда през канализацията. Ще отнеме векове, за да се разгради микро пластмасата. Микро пластмаса се съдържа в много омекотители и фталати, които могат да бъдат хормонално активни или дори токсични. В допълнение, на повърхността на микро пластмасата се натрупват други токсини от околната среда.

Сега има толкова много микро пластмаса в природата, че тя попада в хранителната верига. Днес тя е дори в питейната вода!

Това развитие може да бъде спряно само като се избягват продукти с микро пластмаса.

Пластмасови опаковки - има ли алтернативи?

Днес има преосмисляне при натуралната козметика. Много козметични производители се опитват да се въздържат колкото е възможно от пластмаса или са избрали алтернативни, биоразградими опаковки.

Вече има дори продукти, които са изцяло без пластмаса и те стават все повече. На EccoVerde имаме специална категория с продукти, които са без пластмаса или с малко съдържание на пластмаса - от сапуни и кремове до глина за лице. Тук ще намерите нашите предложения.

В категорията без пластмаса не намерихте нищо подходящо? Тогава можете да създадете своя собствена козметика и така да избегнете всякакви отпадъци. На EccoVerde имаме много суровини за домашно приготвена козметика.

Това има много предимства:

  • спестявате ненужни опаковки
  • в продукта влиза само това, което искате
  • забавно е

Заключение

Въпреки че изборът на козметика без пластмаси расте постоянно, той в момента все още е малък. Това означава, че често трябва да се правят компромиси (ако трябва не само да е без пластмаса, но също и веган). Но дори и най-лошият компромис все още е по-добре, отколкото да не се прави нищо.